Erişilebilirlik

'Türkiye AB Sürecinden Bıkar'


Eski İtalya başbakanlarından Giuliano Amato, yalnızca stratejik nedenlerden değil, bir bölge ülkesi olmasından dolayı Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine destek verdiğini söyledi. Amato, Washington’da düzenlenen bir toplantıda konuştu.

Giuliano Amato, 1990’lı ve 2000’li yılların başında kısa süren İtalyan hükümetlerine iki kez başbakanlık yaptı, bu hükümetler içinde değişik bakanlık görevleri üstlendi ve en son, Romano Prodi hükümetinde, geçtiğimiz Mayıs ayına kadar, içişleri bakanlığı görevi yaptı.

Giuliano Amato birkaç yıl önce reddedilen Avrupa Anayasası’nın mimarlarından biriydi. Amato bir süre önce Washington’daki Brookings Enstitüsü tarafından ve Avrupa Birliği’nin fikir babalarından İtalyan politikacı Altiero Spinelli onuruna düzenlenen yıllık toplantının ilkine konuşmacı olarak davet edildi.

Avrupa Anayasası’nın reddedilmesinin ardından Birlik’in geleceğini değerlendiren eski İtalyan başbakana sorulan sorulardan biri Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin geleceğiyle ilgiliydi. Ancak Amato, bu konuda iyimser bir tahminde bulunmadı. İtalyan politikacı, “Türkiye bir gün Avrupa Birliği’ne üye olur mu bilmiyorum, ama büyük olasılıkla bizler bu süreci tamamladığımızda Türkler zaten bıkar,” yorumunda bulundu. Ankara’nın Avrupa Birliği’ne adaylığını 1960’lı yıllarda başlattığını hatırlatan İtalya eski başbakanı, Türkiye’yi “en eski aday” diye diye tanımladı.

Bu dönemden beri Türkiye’nin çok geliştiğini söyleyen Giuliano Amato, yine de Avrupa’da dinlerarası diyalog konusunda iyimser olmadığını sözlerine ekledi.

İtalya eski başbakanı, Amerika’nın, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine verdiği desteğin yalnızca stratejik nedenlere dayandığını savundu.

Ancak Amato, kişisel olarak Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine destek verdiğini, bu desteğin yalnızca stratejik olmasından değil, Türkiye’nin Avrupa’nın bir parçası olmasından kaynaklandığını belirtti. Amato, gelecekte Türkiye ve Avrupa ülkeleri arasında kültürlerarası bir diyalog platformunun oluşturulması önerisinde bulundu.

İtalya eski başbakanı, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından ortaya atılan Akdeniz Birliği projesini de değerlendirdi.

Akdeniz Birliği projesinin bir “müzik kadar kulağa hoş geldiğini” belirten Giuliano Amato, bunun sözden öteye gitmediğini, Kuzey Afrika ve Avrupa ülkeleri arasında varolan farkların bir serbest ticaret bölgesi oluşturmaya yetmeceğini savundu.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG