Erişilebilirlik

17 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor muhabiri Yigal Schleifer, son dönemde artan PKK saldırılarının Türk kamuoyunda orduya yönelik beklenmedik eleştirileri de beraberinde getirdiğini yazıyor. Haberde, şu görüşlere yer veriliyor:

“Sert eleştiriler, ordunun siyasetteki gücünün azalması sürecinin devam edeceği şeklinde yorumlanabilir. Bu da, Türkiye’de demokratikleşme mücadelesini güçlendiren önemli bir adımdır. Son on yılda Avrupa Birliği üyeliği yolunda yapılan reformlar, ordunun siyasetteki gücünün azalmasını sağlamıştı. Yapılan değişiklikler, sivillerin güvenlik konusunda daha fazla söz sahibi olmasını ve askeri harcamalar konusunda meclisin etkinliğinin artmasını da beraberinde getirmişti. Kamuoyunun ordu üzerinde denetiminin artması, Türkiye’yi onlarca yıldır süren PKK sorununa da yeni bir çözüm bulmaya zorlayabilir.”

Washington Post, Amerikan başkanlık seçiminde Demokrat aday Barack Obama’yı desteklediğini açıkça ilan ediyor. Gazete, Obama’nın bazı eksikleri olduğunu kabul etmekle birlikte, Cumhuriyetçi rakibi John McCain’e kıyasla çok daha fazla artısı olduğunu savunuyor:

“McCain’in hayal kırıcı seçim kampanyası ve hepsinden de önemlisi başkan yardımcılığı için sorumsuz bir biçimde Sarah Palin’i seçerek başkanlığa hazır olmadığını göstermesi, Obama’yı destekleme kararımızı kolaylaştırdı. Kararımızın bir başka gerekçesi ise Demokrat adayın bu uzun yarışta ortaya koyduğu etkileyici nitelikleriyle bizi kendine hayran bırakmasıydı. Obama’nın ulusal politikadaki tecrübesizliği göz önüne alındığında elbette bazı çekincelerimiz ve kaygılarımız var. Ancak büyük beklentilerimiz de var. Bu tehlikeli dönemde Obama’nın doğru isim olduğunu düşünüyoruz.”

New York Times gazetesi, Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı John McCain’in seçmen kayıtlarında yolsuzluk yapıldığı iddiasını değerlendiriyor. Bu yolsuzluk iddialarının kanıtlanamadığını belirten gazete, seçmenlerin üçte birinin kayıt yaptırmamış olmasını daha önemli bir sorun olarak görüyor.

“Yapılması gereken şey, oy vermeyi kolaylaştıracak yeni bir kayıt sistemi oluşturmaktır. Bu yapılırsa, özel kuruluşların asgari ücretle çalıştırdıkları görevlilerin seçmen kaydı yapmasına duyulan ihtiyaç da azalacaktır. Federal hükümet ve eyalet yönetimleri deneyimli seçim görevlileriyle geniş çaplı seçmen kayıt kampanyaları düzenlemelidir. En önemlisi de Kongre ve eyaletler, seçim günü kayıt olma imkanı tanıyacak düzenlemelere gitmelidir. Böylece, seçmen kayıt kampanyalarına da gerek kalmayacaktır. Demokrasinin önündeki asıl tehdit, oy verme hakkı bulunan seçmenlerin bu haklarını kullanamamasıdır.”

USA Today, başkan adayları arasında yapılan üç seçim tartışmasının yeterince aydınlatıcı olmadığı görüşünde. Ancak gazete, buna rağmen yapılan tartışmaların özellikle seçime ilgisiz vatandaşlar açısından faydalı olduğunu vurguluyor.

“Üçüncü ve son tartışma, en iyisiydi. Bu özelliğiyle önümüzdeki seçimlerde yapılacak tartışmaların biçimine de ışık tutuyordu. Tartışmanın en önemli özelliği kuralların esnek olması ve her konunun derinliğine ele alınmasına olanak tanımasıydı. Adayların yan yana oturması, konuşmaların nutuk havasından çıkıp daha doğal olmasına katkıda bulundu.”

XS
SM
MD
LG