Erişilebilirlik

16 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Bugünkü Amerikan gazetelerinin manşetleri, başkan adayları arasındaki son televizyon tartışmasına ayrılmış durumda.

Washington Post McCain’in tartışma esnasında Obama’ya yönelttiği suçlamaların zayıf kaldığını savunuyor.

"Dün geceki tartışma, beklentileri boşa çıkarttı. Tartışma, vergi indirimleri, sağlık politikası ve kamu harcamaları konularında John McCain ile Barack Obama arasında artık herkesin bildiği görüş ayrılıklarının bir kez daha ortaya konmasından başka bir işe yaramadı. McCain’in Obama’ya yönelttiği saldırılar da mevcut ekonomik krizin gölgesinde kaldı. İnandırıcı gelmeyen bu önemsiz saldırılar McCain’i de şaşırtmaya yetmedi. Kamuoyu yoklamaları Obama’nın önde gittiğini gösterdiği için birçok kişi bu tartışmayı McCain’in son şansı olarak değerlendiriyordu. Değişen ekonomik koşulların adayların uygulayacağı programı nasıl etkilediği konusunda ise tatmin edici bir cevap alamadık."

New York Times McCain’in ekonomik krize karşı tatmin edici çözüm önerileri sunamadığını öne sürüyor. Gazete, son seçim tartışmasında McCain’in kızgın ve çaresiz göründüğünü yazıyor.

"McCain’in en büyük sorunu, ülkenin sorunlarını çözecek büyük fikirlere sahip olmaması. Bu hafta ekonomi konusunda yaptığı konuşma, zaten düşük olan sermaye kazançlarının vergisini daha da düşürmek dışında bir öneri içermiyordu. Bu da ekonomiyi kurtarmaya yetmez. Zaten zenginlerin yararına işleyen vergi sistemindeki dengesizliği daha da derinleştireceği gibi, devlet borçlarını da artırır. McCain’in işsizliğe bulduğu tek çözüm de, vergi indirimlerinin istihdamı artıracağı yönündeki bilinen görüş. Milyonlarca Amerikalı hala, sekiz yıldır uygulanan bu politikanın getireceği refah dolu günleri bekliyor."

Christian Science Monitor şu anda Amerika’nın ekonomiyi canlandırma ihtiyacının bütçe açığını azaltmaktan daha önemli olduğunu belirtiyor. Gazete, adayların bu konudaki görüşlerini kıyaslarken şu ifadeleri kullanıyor:

"Her iki adayın da ekonomi politikalarında yaptıkları değişiklik, istihdamı ve tüketim harcamalarını teşvik etmeyi amaçlıyor ancak adaylar bu hedeflere ulaşmanın yöntemleri konusunda farklılaşıyor. Diğer yandan 2009 mali yılında bütçe açığının bir trilyon doları bulması bekleniyor. Asıl kaygı verici nokta ise, dış borçların artması. Adaylar, boyutunu henüz kimsenin kestiremediği krize karşı gösterdikleri tepkiyle takdiri hak ediyor ancak, yaşanan sorunların uzun süredir öngörülen uzun vadeli etkileri konusunda da henüz tatmin edici bir çözüm sunabilmiş değiller."

USA Today de McCain’in Obama’ya yönelik suçlamalarının yeterince ikna edici olmadığı görüşünde. Yapılan yorumda, üçüncü ve son tartışmanın diğerlerine kıyasla daha doyurucu olduğu da vurgulanıyor.

"McCain’in en büyük şanssızlığı son sekiz yıldır Beyaz Saray’ı ve bu sürenin uzun bir kısmında da Kongre’yi denetiminde tutan partinin adayı olması. Bu nedenle McCain, ekonomideki sorunlardan daha büyük ölçüde sorumlu tutuluyor. Cumhuriyetçi aday, kendini bu durumdan kurtarmak için dünkü tartışmada, “Senatör Obama, ben Bush değilim. Eğer Bush’a karşı yarışmak istiyorsanız dört yıl önce aday olmalıydınız” dedi. Aslında her iki aday da ellerinden geldiğince Bush’a karşı mücadele ediyor. Ancak bu konuda McCain’in işi çok daha zor."

XS
SM
MD
LG