Erişilebilirlik

BM: 'Sağlık Sorunları Devam Ediyor'


Dünya Sağlık Örgütü tüm dünya hükümetlerinden vatandaşlarının temel sağlık ihtiyaçlarını karşılamalarını istedi. Örgüte göre, milyarlarca kişinin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi ancak bu yolla mümkün olabilecek.

Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü, 1978 yılında Kazakistan’ın başkenti Almati’de yapılan konferansın 30’uncu yıldönümü dolayısıyla bir rapor yayınladı. Almati konferansında, sağlık hizmetlerini daha geniş bir tabana yayabilmek için çocuk sağlığı, aile planlaması, sağlık eğitimi, çevre sağlığı ve temizlik, beslenme, salgın hastalıkların önlenmesiyle ilgili olarak “Temel Sağlık Hizmetleri” bildirisi yayınlanmıştı.

Bildiride, sağlık hizmetlerinin sunumunda, aile düzeyinde ve holistik yani bütüncül bir yaklaşıma ağırlık verilmesi; entegrasyon ve koordinasyonunun toplumun katılımıyla gerçekleştirilmesi öngörülüyordu. Bildirinin en önemi tarafı ise koruyucu yani toplum hekimliğine ağırlık verilmesiydi.

Dünya Sağlık Örgütü, aradan gecen 30 yıla rağmen bu hedeflere ulaşamadı. Örgütün rakamlarına göre, konferanstan buyana zengin ülkelerin ortalama yaşam süresi giderek artarken yoksul ülkelerinki azalmaya devam ediyor. Öyle ki aradaki fark 40 yılı aşmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü‘ne göre bu yıl doğum yapacak 136 milyon kadından 58 milyonu kendi başına hiç bir tıbbi destek olmadan doğum yapacak. Bu kadınların doğum sırasında ölmesi mümkün. Örgüt uzmanlarına göre, genç kadınların bu şekilde ölümü aileleri için de bir felaket oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Bilgi, Bulgu ve Araştırma Bölümü Başkanı Timothy Evans, mevcut sorunlara rağmen 30 yıl içinde bazı alanlarda gelişme sağlandığını görüşünde. BM uzmanı 1978 yılında her yıl 16 milyon çocuğun aşısızlıktan öldüğünü şimdi ise bu rakamın 9 milyona düştüğünü söylüyor:

Timothy Evans, “tüm ülkeler üslerine düşeni yapsaydı ölü sayısı rahatlıkla 3 milyona inerdi” diyor ve sağlık alanında daha yapılacak çok şey bulunduğunu vurguluyor.

Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre, hükümetlerin, sağlık hizmetleri için, her yıl kişi başına harcadığı ortala para 20 dolar ile 6 bin dolar arasında değişiyor. Zengin sanayi ülkeleri dışında yaşayan 5 milyar 600 milyon kişiden yarısı sağlık ihtiyaçlarını kendi cebinden karşılamak zorunda. Raporda artan tedavi masraflarının her yıl 100 milyon kişiyi yoksulluk sınırının altına ittiği de yazılı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Bilgi, Bulgu ve Araştırma Bölümü Başkanı Timothy Evans, herkese, beşikten-mezara, bedava sağlık hizmeti verilmesinden yana.

BM yetkilisi, sağlık hizmetlerini kendi cebinden ödemek zorunda olanların doktora gitmeye tereddüt ettiğini ve çoğu zaman hastalığın ilerlemesini beklediğini söylüyor. Tereddüdün bazen ölümle sonuçlandığına dikkati çeken uzman, bu durumun, sağlık hizmeti paralı olan her ülkede aynı olduğunu vurguluyor.

İnsan sağlığını istenen düzeye ulaştırmak için liderliğin paradan daha önemli savunan Timothy Evans; Sri Lanka, Umman ve Hindistan’ın bazı eyaletlerinde sağlık hizmetlerinin sosyalleştirilmesinden çok başarılı sonuçlar alındığını söylüyor.

1946 yılında BM bünyesinde kurulan Dünya Sağlık Örgütü’nün görevleri arasında, uluslararası sağlık sorunlarına ilişkin anlaşmalar önermek de var.




XS
SM
MD
LG