Erişilebilirlik

Kriz Almanya'daki Türk Girişimcileri Vuruyor


Amerika’da emlak kredileriyle ile başlayan ve bankalara yayılan kriz Avrupa’ya da sıçradı. Almanya da, krizden nasıl kaçınabileceğini ve hangi yöntemin doğru olduğunu tartışıyor.

Lehman Brothers bankasının çökmesi ile yeni bir boyut kazanan küresel finansal kriz depremi, Almanya finans çevrelerinin başkenti Frankfurt'ta da artçı şoklar yaratmaya devam ediyor. Yeni iflas açıklayan bankalar olacak mı sorusuyla beraber ülke genelinde makroekonomik dengelerin geleceği tartışılıyor. Piyasa gözlemcilerinin korkusu, faizlerin yükselmesi ile yatırımın pahalılaşması, aynı zamanda üretim ve istihdamın azalması.

Almanya’da tüketimin doruk noktasına ulaştığı Noel öncesinde piyasının canlanması için vergi gelirlerinde yılın ilk altı ayında yaşanan artışın kısmen de olsa tüketiciye geri verilmesi gündemde, amaç tüketicinin cebinde daha fazla para bulunması.

Siyasetçiler vergi indirimininin olabilirliğini tartışırken, sokakdaki vatandaş ise istihdamdaki gelişmeyi kuşkuyla izliyor. Ekonomistler Almanya’nın 2008 yılını ortalama 3 milyon 200 bin işsizle kapatacağını tahmin ediyor, ancak 2009’da bu sayının yeniden artması ve yıllık ortalamada 3 milyon 800 bini bulması bekleniyor.

2006’da 5 milyonla doruk noktasına ulaşan işsizlikten en yoğun etkilenen ve çareyi yatırımcılık ve esnafcılıkta gören Almanyalı Türkler, küresel finansal krizi daha şimdiden hissetmeye başladıklarını, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda işlerin daha da kötüye gideceğini söylüyorlar.

Türk girişimcilerinin aktif olduğu iş sahaları genelde perakende, gastronomi ve hizmet sektörü. Perakende de yüzde 35, gastronomide yüzde 23, hizmet sektöründe yüzde 22 pazar payına sahip olan Türk esnaf müşterinin alışverişi azaltmasından şikayetçi.

Gidişattan olumsuz etkilene Türkler arasında yaptıkları yatırımlar ile Almanya’daki toptancı hallerinde son yıllarda güçlenen Türk toptancılar da yer alıyor. Berlin, Hamburg ve Münih gibi ülkenin en büyük hallerinde sebze-meyve ve kuru gıda toptancılığı yapan esnafın yüzde 30’u Türk. Hallerdeki toptancılar işlerinin eski canlılığında olmadığını ve ilk önlem olarak kendi yatırımlarını askıya aldıklarını anlatıyorlar.

Almanya’da gıda gibi temel ihtiyaç maddelerine olan talebin azaldığını söylüyen market sahipleri ise, kriz nedeniyle Türkiye’den gıda ürünlerinin Alman piyasasına girişinin de durma noktasına geldiğini belirtiyorlar.

Almanya’da toplam 80 bin Türk girişimci bulunuyor, 100'e yakın meslek grubunda faaliyet gösteren Türk işletmelerinde 330 bin kişiye istihdam sağlanıyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG