Erişilebilirlik

Merkez Bankaları Faiz Oranlarını İndirdi


Amerika, İngiltere, İsviçre, İsveç ve Kanada Merkez Bankalarıyla Avrupa Merkez Bankası iskonto faiz oranlarını indirdi.

Eşgüdümlü karar Uluslararası Para Fonu’nun dünya ekonomisiyle ilgili uyarısını izliyor.

IMF, dün küresel ekonominin 1930’lu yıllardan bu yana en ciddi krizle karşı karşıya bulunduğunu açıklamış ve acil eylem çağrısında bulunmuştu.

Büyük merkez bankalarının faiz indirimine gitmesi de piyasaların ateşini düşürmeye yetmedi, mali kriz Avrupa piyasalarında bugün de devam etti.

Avrupa Birliği dönem Başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, piyasalara güven aşılamak için önlem almaya devam edeceklerini açıkladı.

Küresel finans krizi Avrupa piyasalarında bugün de devam etti. Amerika’nın ardından Avrupa ve Çin merkez bankalarının koordineli olarak faiz indirimine gitmesi de piyasaların ateşini düşürmeye yetmedi. Avrupa Birliği dönem başkanı ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, merkez bankalarının faiz indirimine gitmesinin "yerinde bir karar" olduğunu belirterek, piyasalara güven aşılamak için önlem almaya devam edeceklerini duyurdu. İngiltere Başbakanı Gordon Brown da AB’yi uluslararası bir konferansla ortak kurtarma planı belirleme çağrısında bulundu. Ancak piyasalar günü panikle kapattılar.

Bir haftadır bütün dünya ekonomilerini sarsan küresel finans krizine bugün merkez bankaları el koydu. Bu sabah saatlerinden itibaren birbiri ardına faiz indirimine gideceklerini açıklayan Merkez Bankaları, piyasalara yeniden güven vermeyi hedefledi. Amerikan Merkez Bankası FED, Avrupa Merkez Bankası BCE; Kanada, İngiltere, İsveç, İsviçre merkez bankaları ile koordineli olarak faiz indiriminde bulunduklarını açıkladı. Birbiri ardına gelen açıklamalara Çin Merkez Bankası da katıldı ve eş zamanlı faiz indirimine gittiğini duyurdu. Merkez bankaları tarafından verilen kararın piyasaları rahatlatacağını savunan Avrupa Birliği dönem başkanı Nicolas Sarkozy, karardan memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Sarkozy, öğlen saatlerinde yaptığı açıklamada küresel krize karşı dünyanın koordineli hareket etmesi gerektiğini, piyasaların güvene ihtiyacı olduğunu belirtti. Almanya Başbakanı Angela Merkel, bu kararın piyasalara güven vermesini dilediğini açıkladı. İngiltere Başbakanı Gordon Brown, kendi ülkesindeki bankaları kurtarmak amacıyla 200 milyar sterlinlik kurtarma planı açıkladı. Ülkenin en büyük bankasının devletleştirilebileceği ihtimalinin de kurtarma planı içinde yer alacağını açıklayan Brown, önce Avrupa Birliği’nin krize karşı ortak plan geliştirmesi, ardından da uluslararası konferans toplanarak dünya çapında çözümler üretilmesi gerektiğini savundu.

Sabah saatlerinde hükümetlerden ve merkez bankalarından gelen açıklamalar Avrupa piyasalarında etkili oldu. Hatta Fransız Borsası CAC 40 öğlen saatlerinde kırmızıdan yeşile geçerek artış gösterdi. Ancak öğleden sonra yeni bir güvensizlik dalgası bütün piyasaları yeniden baş aşağı çekti. Avrupa piyasaları günü tam bir panik havası ile kapattı. Türkiye’de IMKB günü yüzde 2.5 kayıpla kapatırken, İngiliz Footsie 100 endeksi yüzde 5, Fransız Borsası CAC 40 yüzde 6.6’ya kadar geriledi.

Bu arada Fransız Parlamentosu olağanüstü gündem belirleyerek ekonomik krizi ve çözüm önerilerini tartıştı. Fransız Ekonomi Bakanı Christine Lagarde Fransa’nın iki büyük bankası Caise d’Epargne ve Banques Populaires’in birbirlerine yaklaştıklarını ve yeni banka evliliklerinin olabileceğini açıkladı.

İki bankanın yarın birleşme planını açıklamaları bekleniyor. Ancak tüm çabalar piyasalardaki paniği dindirmeye yetmedi. Şimdi piyasalarda Avrupa hükümetlerinin yarın sabaha yeni ve daha köklü öneriler sunarak krizin önüne geçmeleri beklentisi hakim.

XS
SM
MD
LG