Erişilebilirlik

Adaylar Ekonomiyi Tartıştı


Amerikan başkan adayları John McCain ve Barack Obama dün gece katıldıkları tartışma programında mevcut ekonomik krizle nasıl başa çıkacaklarını anlattı. Adaylar tartışma programını izleyen kararsız seçmenlerin sorularını doğrudan yanıtladı.

Nashville kentinde yapılan tartışmada Cumhuriyetçi Partili Senatör McCain, krizin sorumlusu olarak Washington’daki aşırı harcamalar ve Wall Street’deki açgözlülüğü gösterdi.

Krize çözüm planı olduğunu belirten McCain, bu planın, Amerika’yı enerji açısından bağımsız hale getirmeyi ve emlak kredilerini yeniden düzenlemeyi içerdiğini söyledi.

Demokrat Senatör Obama ise Amerika’nın Büyük Buhran’dan sonraki en büyük ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu savunarak, bu krizin Bush yönetiminin başarısız politikalarının sonucu olduğunu söyledi. Obama McCain’i de Bush’un politikalarına destek vermekle suçladı.

Her iki aday da kimi maliye bakanı olarak atayacakları sorulduğunda, Demokrat aday, milyarder yatırımcı Warren Buffet’in iyi bir aday olacağına işaret etti. Senatör McCain ise kendi adayının eBay’in eski yöneticisi Meg Whitman olabileceğini söyledi.

Adaylar tartışmada iklim değişikliği ve çevre konusuna da değindi. Obama iklim değişikliğinin günümüzün en büyük sorunlarından biri olduğunu ancak bu sorunun bir fırsata dönüştürülebileceğini belirtti.

Yeni başkanın güneş, rüzgar ve nükleer enerji gibi alternatif enerji kaynaklarına yatırım yapması gerektiğini söyleyen Obama, bu sayede 500 milyon yeni iş imkanı yaratılabileceğini vurguladı.

McCain ise enerji sorununu çözmenin en iyi yolunun nükleer enerjiye yatırım yapmak olduğunu savundu. McCain kıyı şeridinde petrol arama çalışmalarının da hayati önem taşıdığını belirtti.

Cumhuriyetçi başkan adayı, Demokrat rakibinin Irak’tan geri çekilme takvimi belirlenmesi politikasının, bölgede İran’ın etkisini artırarak daha büyük bir savaşa yol açacağını iddia etti.

Obama ise Amerika’nın Irak’ta ayda 10 milyar dolar harcadığına dikkati çekerek, asker çekmenin sorumlu bir şekilde yapılması gerektiğini ve bu sayede Afganistan’a daha fazla asker gönderilebileceğini söyledi.

Usame Bin Ladin’i yakalama ve El Kaide’yi etkisiz hale getirme sözü veren Obama Pakistan bunu yapmakta istekli olmadığı takdirde Amerika’nın tek başına hareket edeceğini söyledi.

Amerikalı yetkililer Bin Ladin’in Pakistan sınırları içinde olduğuna inanıyor.

İran konusunda iki aday da bu ülkenin nükleer silah edinmesine karşı çıkarken, Tahran’a daha sert yaptırım uygulanmasına destek verdi. Cumhuriyetçi aday McCain, İran’ın İsrail’e saldırması durumunda Amerika’nın karşılık vermek için Birleşmiş Milletler kararını beklemeyeceğini kaydetti. Obama ise İran gibi ülkelerle daha önceden söylediği “doğrudan görüşme” önerisine açıklık getirerek, doğrudan görüşmelerle bu ülkelere sert mesajlar verilmesi gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG