Erişilebilirlik

'Amerikan Ekonomisi Geriliyor'


Ulusal İş Ekonomisi Derneği NABE'nin Washington'da düzenlediği toplantıya katılan uzmanlar, Amerikan ekonomisinin gerileme sürecine girdiğini söylüyor.

Ekonominin en az 6 ay boyunca yerinde sayması, ekonomik gerilemenin başlangıcı olarak sayılıyor. Teknik olarak bir ülkede ekonominin gerileme sürecine girip girmediğine, hükümet dışından bir dizi ekonomi uzmanının ouşturduğu komisyon karar veriyor. Amerika'da bugüne kadar sözkonusu kararı vermekle sorumlu komisyon, yani Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu henüz böyle bir açıklama yapmadı.

Ancak Ulusal İş Ekonomisi Derneği toplantısına katılan ekonomi uzmanları, emlak fiyatlarının düşmeye devam etmesi, kredi piyasalarının donması ve tüketici harcamalarının yavaşladığı bir dönemde asıl sorgulanması gereken konunun ekonominin gerilemekte olduğu değil, bu gerilemenin ne kadar süreceği olduğunu söylüyor.

Derneğin başına geçmeye hazırlanan Chris Varvares gerilemenin sanıldığından daha derin ve uzun olamasından korktuğunu söylüyor. Varvares gayri safi milli hasılanın üzerinde, çok daha kötü sonuçlar doğuracak bir olasılık gözüktüğünü söylüyor. Varvares'e göre bu da, uçurum senaryosu. Merkez Bankası, Maliye Bakanlığı ve diğer ülkelerin merkez bankalarının, ekonomileri bu eşiğe getirmemesini dileyen Varvares, "Ancak piyasalarda güven çok kırılgan bir konumda," diye konuşuyor. Yaklaşık 40 kadar kurumsal ekonomi uzmanı, iki hafta önce yaptıkları araştırma sonunda bu yılın son çeyreğinde ekonomik büyüme olmayacağını duyurmuştu. Böylelikle bu yıl içinde oldukça az toplam ekonomik büyüme kaydedildi.

2009 yılında orta düzeyde bir düzelme bekleniyor. En iyi senaryo, yılın ikinci çeyreğinde büyüme oranının yüzde 2 virgül 7'ye ulaşması.

Princeton Üniversitesi'nden Profesör Paul Krugman, toplantıda yaptığı konuşmada, Amerika'nın, Japonya'nın 1990'lı yıllarda yaşadığı ekonomik deflasyon ile karşı karşıya kaldığını söyledi.

Kısa vadeli faiz oranlarının şu anki seviyelerinden aşağı çekildiği takdirde bile bankaların kredi vermek konusunda istekli olmayacağından korkulduğunu söyleyen Krugman, Amerikan ekonomisinin İkinci Dünya Savaşı'ndan beri en büyük gerileme ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Krugman hükümetin, tüketicilerin eline para geçmesini sağlayacak ikinci bir ekonomik teşvik paketi çıkartmasının gerekli olduğunu savundu.

XS
SM
MD
LG