Erişilebilirlik

DTP Dini Öğelere Ağırlık Vermeye Başladı


Geçen seçimlerde önemli ölçüde oy kaybeden Demokratik Toplum Partisi, bölgeye hakim bir siyasi kuruluş haline gelebilmek için din faktörüne ağırlık veriyor.

Bir dahaki yerel seçimlerde ciddi rekabetin yaşanacağı kentlerden biri Diyarbakır. Geçen yılki genel seçimlerde olduğu gibi yerel seçimleri bu kez de Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kazanması mümkün. Ancak DTP, son zamanlarda AKP’ye yitirdiği tabanını geri kazanmak için dini açılım başlattı.

Demokratik Toplum Partisi’nin Diyarbakır’daki bir toplantısında din adamlarının sayısı dikkati çekiyor. Buna rağmen Kürt din adamları, son seçimlerde Demokratik Toplum Partisi’ni değil İslami tabanlı Adalet ve Kalkınma Partisi’ni destekledi.

Diyarbakır’ın ileri gelen din adamlarından Sait Çıtıran, “DTP’ye ders vermemiz gerekiyordu” diyor.

Çıtıran, Kürt halkının yüzde 97’sinin Müslüman ve dindar olduğunu hatırlatıyor ve “DTP bunu anlayamadığı için seçimi kaybetti” diyor. Çıtıran partinin bunu fark ettiğini, parti yetkililerinin artık camiye gittiğini ve parti toplantılarına din adamlarını da çağırdıklarını söylüyor.

Bununla yetinmeyen parti, dindar tabanı geri kazanmak için mitinglerde elinde Kur’an-ı Kerim taşıyan imamlar bulunduruyor ve camilerde örgütlenmeye çalışıyor.

Demokratik Toplum Partisinin yeni politikasından herkes memnun değil. Bu kişilerden biri, hayatını Kürtlerin siyasi ve kültürel haklarını savunmaya adamış Kawa Nemir. Yazar ve yayınevi sahibi olan Kawa Nemir, parti içindeki bu eğilimin Kürtlerin son 15-20 yıl içinde kazandığı hakları tehlikeye düşürdüğünü ileri sürüyor:

Diyarbakır’daki Ulu Cami, Cuma namazı dolayısıyla tıklım tıklım dolu. İmam vaazında Yahudiler aleyhine konuşuyor, Yahudilerin Filistinli çocukları öldürdüğünü, şeytanın ajanları olduğunu söylüyor. Kürt milliyetçiler ise, Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi desteklediği için İsrail’e sıcak bakıyor.

Demokratik Toplum Partisi’nin Diyarbakır İl Başkanı Necdet Atalay, imamların Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından atandığına dikkat çekiyor ve vaizin Türk hükümeti ve devletinin içinde bulunduğu durumu yansıttığını söylüyor:

DTP’nin girişimiyle Diyarbakır’da, Mart ayında, Hazreti Muhammed’in doğum günü dolayısıyla düzenlenen şenliklere on binlerce kişi katıldı. Partinin dinsel öğelere giderek ağırlık vermesi kadınlar tarafından da hoş karşılanmıyor. Demokratik Toplum Partisi’nde, diğer partilerden çok daha fazla kadın var. Hatta parti içindeki görevlerin yüzde 45’i kadınların elinde.

Ünlü şarkıcı ve DTP’li Silan Eser, partinin dine kaymasının sebeplerini bilmekle birlikte, bunu tehlikeli bir oyun olarak gördüğünü söylüyor:

Parti yetkilileri başka çareleri olmadığını, AKP’ye kaybettikleri oyları geri alabilmek için ateşe ateşle karşılık vermek zorunda kaldıklarını savunuyor. Bu politikaya karşı çıkan parti üyeleri ise, “Ateşle oynayanın eninde sonunda eli yanar,” diyor. Birçok kişiye göre DTP’nin dinci parti haline gelmesi halinde ilk darbeyi kadınlar yiyecek.

Dorian Jones'ın bu konuda hazırladığı ayrıntılı haberi Seda Çoban'ın sesinden, yukarıdaki bağlantıya tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG