Erişilebilirlik

Alman Ekonomisi de Sarsıldı


ABD'nde patlak veren mali kriz yüzünden dünyanın en sağlamlarından olarak tanımlanan Alman ekonomisi de yalpalanma tehlikesi geçiriyor.

ABD'de peş peşe batan bankalarla başlayan ve Başkan Bush'un 'ciddi bir kriz içindeyiz' sözleriyle tarif ettiği durumdan AB`nin lokomotif ülkesi olarak nitelenen Almanya´da nasibini fazlasıyla alacak gibi görünüyor. Alman hükümeti de önümüzdeki yılki ekonomik büyüme tahminlerini yüzde 1.2'den yüzde 0.5'e çekeceğini açıkladı, iş çevrelerinin büyük korkusu ise ülkenin zaten yüksek olan gider ve vergiler nedeniyle yatırımcılar için cazibesini daha da yitirmesi. Ancak şu anda özellikle Ekonomi Bakanı Steinbrück'ü kara kara düşünmeye yol açan olay, Lehman Brothers Bankası'nın iflasının Alman bankacılık sisteminde yol açtığı yüzlerce milyon Euroluk zarar.

Alman İmar ve Kredi Kurumu KfW'nin Lehman Brothers şirketine iflas ettiğinin ertesi günü 350 milyon Euro havale etmesi, bir başka deyişle söz konusu meblağın boşa gitmesi ülkede az görülen bir hata olarak tanımlanıyor. Söz konusu kurumun yöneticilerinin işlerinden olmasına neden olan bu olaya paralel, Almanya Başbakanı Angela Merkel, benzer risklerin ileride sınırlı kalabilmesi için global Alman banka ve kredi kurumlarının sıkı denetim altında tutulması gerektiğini açıkladı. Bankacılık uzmanları Alman bankalarının Amerikan bankaları ile olan yakın bağlantılarını anımsatıyor ve gelişmelerin branşta faaliyet gösteren Alman kuruluşları açısından son derece olumsuz sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunuyor. Almanya'da yerleşik bir holdingin yönetim kurulu başkanı olan Kemal Şahin, Merkel hükümetinin yaklaşan krize karşı önlem almakta geciktiğini öne sürüyor.

Kemal Şahin, ABD`de yaşanan gelişmelerin zaten resesyona giden Almanya`da üretimi azaltacağını, bunun da istihdam kaybına yol açacağını da kaydediyor.

Almanya'nın en büyük sendikası olan metal sanayi sendikası IG Metall'in sözcüsü Nafiz Özbek ise, ayak sesleri duyulan mali krizin sadece finans sektörünü değil, üretim sektörünü, dolayısıyla Türk içcilerini etkileyebileceğini belirtiyor.

Sokakdaki vatandaşın en büyük korkusu ise, ekonomik krizin enflasyonun daha da yükselmesine yol açması. Enerji ve gıda fiyatlarının sürüklediği enflasyon geçen Temmuz ayında yüzde 8 'e çıkarak, son 27 yılın zirvesine ulaşmıştı. Ekonomik çevreler, enerji fiyatları hariç üretici fiyatları endeksinin yılllık ortalamasının yüzde 4'ü bulabileceğini, bunun da tüketicinin elindeki ve piyasadaki paranın daha da azalması anlamına geleceğini belirtiyorlar. Almanya'nın en ciddi ekonomi gazetesi FAZ ise, dünkü nüshasında durumu tek bir cümleyle özetliyor, Amerika öksürdü, Almanya hastalandı.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG