Erişilebilirlik

Bavyera ve Avusturya'da Seçim


Almanya’da Bavyera Eyaleti'nde dün eyalet meclisi seçimi için sandığa gidildi. Muhafazakar Hıristiyan Sosyal Birlik partisinin kalesi olarak bilenen eyaletde beş Türk kökenli aday da yarıştı.

Dünyanın en kalabalık ve eğlenceli şenliği geleneksel Bira Festivali Oktoberfest'in devam ettiği Bavyera’nın başkenti Münih’de Hıristiyan Sosyal Birlik partisi CSU’da keyifler kaçtı. Yaklaşık 50 yıldır eyaleti tek başına yöneten ve son seçimlerde oyların yüzde 61’ni alabilen CSU, bu sefer büyük bir hezimete uğrayarak oyların sadece yüzde 43’nü kazanabildi. CSU’nun bu büyük kaybına paralel Sosyal Demokrat Parti yüzde 19 oy alırken, seçimin galibi küçük partiler oldu. Yeşiller yüzde 9, Liberal Parti’de yüzde 8 oy ile meclise girmeyi başardı, CSU’dan kopanların oluturduğu Hür Seçmenler adlı oluşum ise yüzde 10’la büyük sürpriz yaptı. Bu durumda Bavyera’da CSU ilk kez 50 yıl sonra ezici çoğunluğunu kaybederek koalisyon hükümeti kurmak zorunda kalacak. CSU’nun seçim hezimeti sonrasında Türkiye’nin AB üyeliği karşıtlığı ile bilinen parti içinde kartların yeniden karışması ve lider konumundaki Erwin Huber – Günther Beckstein ikilisinin koltuklarından olmaları bekleniyor. Almanya’da toplam 300 binle Türk nüfusunun en yoğun olarak yaşadığı üçüncü eyalet olan Bavyera’da 5 Türk kökenli aday seçim yarışında yer aldı, bunlardan Liberal Parti FDP’den Mahmut Türker’in durumunun doğrudan verilen oyların sayımının Çarşamba günü tamamlanmasınından sonra netleşmesi beklenirken, diğer Türk kökenli milletvekillerinin Bavyera Eyalet Meclisi’ne girme rüyası 5 yıl daha ertelenmiş gözüküyor. Mahmut Türker, Türk kökenli adayların Bavyera’daki başarısızlığını seçmenlerin oylarının tek bir Türk adayda birleşmemesinde görüyor. Bu arada başkent Berlin’i çevreleyen Brandenburg eyaletindeki belediye ve muhtarlık seçimlerinde ilk gelen sonuçlara göre, aşırısağcı NPD ve DVU partilerinin bazı yerleşim merkezlerinde yüzde 10’u geçen oranda oy alması şaşkınlık yarattı. Brandenburg’un zor seçim sistemi nedeni ile kesin sonuçların açıklanmasının iki gün alabileceği bildiriliyor.

Göçmenlere karşı politikaların büyük bir zafer yaşadığı bir diğer seçim ise Avusturya’da gerçekleşti. Yaklaşık 250 bin Türk'ün yaşadığı Avusturya’da da dün erken genel seçime gidildi. 7 milyon seçmen arasında Türk kökenli Avusturya vatandaşı yaklaşık 70 bin seçmen bulunuyor. Sosyal Demokrat Parti SPÖ’nün yüzde 29 oy alarak ilk sırada bitirdiği seçimin en çarpıcı sonucu göçmen, İslam ve AB karşıtı söylemlerle oy avına çıkan Avusturya Özgürlükçü Partisi ile Avusturya'nın Geleceği İçin Birlik Partisi’nin oylarını katlayarak toplam yüzde 30 oranına yükseltmeleri oldu. Popülist sağ olarak tanımlanan her iki parti de Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin hemen durdurulmasını talep ediyor. Seçim sonuçlarının Avusturya’daki Türk örgütlerinde soğuk duş etkisi yaptığı haber veriliyor. Yüzde 9,5 oy toplamı ile 19 milletvekili çıkaran Yeşiller Partisi'nden milletvekili seçilen Alev Korun, Avusturya’da seçimler sonrasında Sosyal Demokrat Parti ile Avusturya Halk Partisi arasında oluşturulması beklenen koalisyon hükümetin sağcı popülist söylemlere taviz vermeden politika üretmeleri gerektiğini savunuyor. Yeşiller Partisi'nin genel listesinin 3. sırasından seçilen İstanbul doğumlu Alev Korun, Avrupa Irkçılıkla Mücadele Ağı örgütünün kurucusu ve 1963’ten beri göçmen işçi alan Avusturya’da Federal Meclisi’ne girebilen ilk yabancı kökenli milletvekili oldu.

Haberin tümünü dinlemek için yukarıdaki MP3 bağlantısına tıklayabilirsiniz.


XS
SM
MD
LG