Erişilebilirlik

'Kurtarma Paketi Onaylansın'


Başkan Bush, finans piyasasını rahatlatmayı amaçlayan 700 milyar dolarlık ödenek paketinin hızla onaylanmasını istedi. Bush, piyasaların rahatlaması için güçlü bir mesaj verilmesi gerektiğini vurguladı.

New York borsasının açılmasından önce bir açıklama yapan Bush, kurtarma paketinin onaylanmasının ekonomiyi canlandıracağını söyledi.

Yüksek riskli konut kredilerinin ödenememesiyle başlayan krizin tüm mali sektörü etkilediğini belirten Başkan, kredi musluğunun açılmasıyla ekonomik yaşamın normale döneceğini ileri sürdü.

Plan, bankalar ve diğer yatırım şirketlerinin elindeki hacizli ipotek ve konut kredisi destekli menkul kıymetlerin satın alınmasını ve zamanla bunların en iyi fiyattan satılmasını öngörüyor. Plana göre, ellerindeki kötü borçlardan kurtulan bankalar ve yatırım şirketlerinin normal faaliyetine devam etmesi mümkün olacak.

Demokrat Partili Kongre liderleri, Beyaz Saray’ın hazırladığı kurtarma paketi üzerinde önemli değişiklik talebinde bulunmuştu. Demokratlar, yüz milyarlarca doların Kongre'nin sıkı denetiminde kullanılmasını istiyor, batık kurumların patronlarıyla, iflas eden şirketlerin üst yöneticileri ve işten çıkartılan sorumluların ödüllendirilmemesinde ısrar ediyordu.

Başkan oylamanın zor olacağını, halkın, devletin parasının zengin yatırımcılara peşkeş çekilmesinden haklı olarak kaygı duyduğunu söyledi.

Tasarıyı onaylamakla Kongre'nin tüm dünyaya önemli bir mesaj vereceğini söyleyen Başkan “Tasarı için verilecek her olumlu oy, ekonominin kurtarılması için verilmiş olacaktır” dedi.

Üzerinde görüş birliği sağlanan plana göre, 700 milyar doların 250 milyarlık bölümü derhal, 100 milyar dolarlık bölümü ise yönetimin talebi üzerine verilecek. Geri kalan 350 milyar dolarlık bölümün serbest bırakılıp bırakılmaması üzerinde Kongre'nin veto yetkisi bulunacak.

Amerikan yönetimi, finans kurumlarını iflasın eşiğine getiren kredileri satın alarak mali sistemden çıkarmak için Kongre’den 700 milyar dolarlık ödenek istemişti. Kongre üyeleri geçtiğimiz günlerde yönetimin talebini değerlendirdi ve kendi aralarında uzlaşarak belli şartlarla ödenek paketini hazırladı. Dün gece kamuoyuna açıklanan ödenek paketi üzerinde bugün Temsilciler Meclisi’nde oylama yapılacak. Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesinden sonra ödenek paketi Amerikan Senatosu’nda oya sunulacak.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, hazırlanan tasarıya göre piyasaya sağlanacak para karşılığında şirketlerin hisse senetlerinin alınacağını söyledi. Plana göre, kurtarma paketinden yararlanacak şirketlerin üst düzey yöneticilerine sağlanacak tazminatın sınırlandırılması ve evlerini kaybeden vatandaşlara destek verilmesi kararlaştırıldı.

700 milyar dolarlık kurtarma paketinin hazırlanmasına rağmen Asya ve Avrupa borsalarında düşüş görüldü.

XS
SM
MD
LG