Erişilebilirlik

Kongre 'Paket'i Bugün Oyluyor


Amerikan Kongresi'nin, finans piyasalarını kurtarmayı amaçlayan 700 milyar Dolarlık paket üzerinde bugün oylama yapması bekleniyor.

Tasarı Temsilciler Meclisi'ndeki milletvekillerine, gözden geçirmeleri için dün dağıtıldı. Senato'daki oylamanın da bu hafta içinde yapılması bekleniyor. Kongre'deki liderler ve Maliye Bakanı Henry Paulson, Asya borsaları Pazartesi günü açılmadan önce planı kamuoyuna açıklamak istediklerini bildirdi. Uzak doğu borsaları bu sabah açılışta yükseldi.

Başkan Bush dün geç saatte bir açıklama yaparak her iki partili milletvekillerini, uzlaşarak, "çok iyi bir plan" dediği, tasarıyı kabul ettikleri için kutladı. Başkan Kongre'nin tasarıyı derhal onaylamasını beklediğini de kaydetti. Bush'un bu sabah borsalar açılmadan bir konuşma yapacağı açıklandı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, hazırlanan tasarıya göre kurtarma paketiyle piyasaya sunulan para karşılığında şirketlerin hisse senetlerinin alınacağını ve vergi mükelleflerinin, hisseler değer kazandıkça kazanacağını söyledi.

Kurtarma paketinden yararlanacak şirketlerin üst düzey yöneticilerine sağlanacak işten ayrılma, emeklilik ve diğer ödeneklere sınırlamalar getirilmesi ve ayrıca hükümetin evlerini kaybetme durumundakilere yardım etmesi bekleniyor.

Cumhuriyetçi partili milletvekilleri dün akşam bir araya gelerek tasarıyı basına kapalı toplantıda gözden geçirdi. Cumhuriyetçi Parti Azınlık Grubu Başkanı John Boehner bir çok partili milletvekilinin tasarıyı desteklemek istemediğini, fakat kendilerini, imzalamaları için teşvik ettiğini söyledi.

Demokrat ve Cumhuriyetçi partili başkan adayları Barack Obama ve John McCain anlaşmayı ve özellikle, finans piyasaları için bağımsız bir denetim öngören ve vergi mükellefini koruyan hükümlerini desteklediklerini açıkladılar.

XS
SM
MD
LG