Erişilebilirlik

Kriz Fransa'yı da Sarstı


Bankacılık sektöründe kriz beklentisi Amerika’nın ardından Fransa’yı da sarstı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bir dizi sıkı önlemler alacaklarını duyururken, kriz yönetimi için devletin ekonomide daha etkin rol alacağını duyurdu. Sarkozy, önümüzdeki iki üç ay içinde krizin etkisini Fransa’da da göstereceğini, herkesin buna hazırlıklı olması gerektiğini de belirterek “Artık bırakınız yapsınlar dönemi sona erdi” dedi.

Amerikan piyaslarındaki uzun süreli belirsizlik etkisini Avrupa’da da somut olarak göstermeye başladı. Rakamlar Fransa’nın da yavaş yavaş krizin sarmalı içine girdiğini gösteriyor. Bugün Bakanlar Kurulu’na sunulan 2009 bütçesinde bütçe açığıNIN 52.1 milyar euroya yükselmesi öngörüldü. Ayrıca 30 bin kamu kadrosunun da iptal edilmesi hedefleniyor. Üstelik Ağustos ayında işsiz sayısında 40 bin kişilik artış olduğu tesqit edildi. Çalışma Bakanı başkanlığında olağanüstü kriz masası Pazartesi günü toplanacak.Emlak sektöründen gelen haberler de alarm veriyor. Paris’te süren Emlakçılar fuarından gelen rakamlar, emlak satışlarının yüzde 25 oranında düştüğünü gösteriyor.

Krize karşı sert tedbirler almaya hazırlanan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Toulon kentinden piyasalara ve halka seslenerek “Kriz iki parmak yakınımızdan geçti. Bırakınız yapsınlar politikası bitmiştir. Devlet krize müdahale edecektir” diyerek, herkesi bu duruma hazırlıklı olmaya çağırdı.

“Bu akşam size sesleniyorsam ekonomik koşullar beni zorunlu kıldığı içindir” diye sözlerine başlayan Sarkozy, herkesin işi, geçimi ve geleceği için korktuğunu dile getirerek, öncelikle bu korkunun geçmesi için çok sıkı önlem alacaklarını bildirdi. Fransız medyası tarafından “tarihi Toulon söylevi” olarak adlandırılan konuşmasında Fransa Cumhurbaşkanı “artık spekülatif finans kapitalizminin bu biçimiyle devam edemeyeceğini, devletin kriz çözümü için piyasalara müdahele edeceğini duyurdu.

Hiçbir kuralı olmayan, devletin müdahalesinden uzak finansal kapitalizm fikrinin ‘çılgın’ bir fikir olduğunu, bankaların piyasalar üzerinde spekülasyon yapıp kendi asli görevlerini bir kenara bıraktıklarını anlatan Cumhurbaşkanı, daha ahlaklı bir kapitalist sistem kurulması gerektiğini savundu. Sarkozy, “Her ne olursa olsun, devlet, bankacılık ve finans sisteminin güvenliğini garanti edecektir. Kimsenin tek bir Euro’sunu bile kaybetmesine izin vermeyeceğim” dedi.

Fransız politikacı, AB dönem başkanı olarak Avrupa’yı da kendi sorumluluğunu yerine getirmeye davet edeceğini 15 Ekim’deki AB zirve toplantısında Avrupa’nın da tabularını yıkarak ortak bir tavır alması gerektiğinin altını çizdi.

Emlakçılık sektöründen kamu kesimine kadar pek çok sert tedbir alacaklarını duyuıran Sarkozy, “dünya değişiyor, biz de onunla değişmeliyiz” diyerek köklü reformlar yapacakları haberini de verdi. Sarkozy krizden çıkış için özetle spekülatif finans kapitalizmine karşı yatırım yapan ve üreten sermayenin desteklenmesini, bankacılık sektörünü denetlemek için yeni düzenlemeler, üst düzey yöneticilerin maaşlarının indirileceğini, para ve maliye politikasında yapısal reformlara gidileceğini kaydetti.

Sendikalar hükümetin politikalarının iflas ettiğini savunuyor. Medya ise farklı tepkiler göstermiş. Le Parisien gazetesi “Devletin ekonomiye dönüşü” başlığını atarken, Liberation Sarkzoy’nin krizi sunuş biçimine alaylı bir dille eleştirerek “Sarkozy kurtarıcı” başlığını atmış. Hükümet yanlısı Le Figaro gazetesi ise “Devlet garanti veriyor, tek kuruş bile kaybolmayacak” başlıkları ile yeni önlemleri duyurdu.

XS
SM
MD
LG