Erişilebilirlik

Genelkurmay Basını Bilgilendiriyor


Genelkurmay Başkanlığı, tarihinde bir 'ilk'e imza attı ve haftalık basın bilgilendirme toplantıları düzenlemeye başladı. Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, düzenlediği basın toplantısında terörle mücadele ve arama-kurtarma faaliyetleri başta olmak üzere Genelkurmay'ın çalışmalarına ilişkin savunma muhabirlerine geniş kapsamlı bilgiler verdi. Gürak, Kuzey Irak'ta Kandil Dağı bölgesinde PKK'ya ait 16 hedefin 'tam isabetle' vurulduğunu açıkladı.

Orgeneral İlker Başbuğ'un, Genelkurmay Başkanlığı görevini devralmasının ardından Genelkurmay'ın basına ve kamuoyuna 'daha açık' olacağına ilişkin yaptığı açıklama, pratiğe yansıdı. Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Genelkurmay Başkanlığı tarihinde savunma muhabirlerinin katılımıyla basın toplantısı düzenleyen ilk isim oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı sürdürdüğü operasyonlar başta olmak üzere terörle mücadele konusuna ağırlık veren Gürak, terörle mücadele kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların bundan böyle haftalık olarak açıklanacağını söyledi.

Tuğgeneral Gürak, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçaklarının son olarak 25 Eylül gecesi Irak'ın kuzeyinde Kandil Dağı bölgesinde PKK'ya ait 16 hedefi 'tam isabetle' vurduğunu duyurdu. Gürak, operasyonla sadece terör örgütünün hedef alındığını, sivil halk ve yerel unsurların olumsuz etkilenmemesi için ‘gerekli hassasiyetin’ gösterildiğini söyledi. Gürak, "Mevsim değişikliği nedeniyle barınma şekli değişen teröristlere karşı harekat tarzı nedir" sorusu üzerine, bir yıldır sürdürülen operasyonlarla, PKK'nın bir kısım unsurlarını sınırın ötesindeki derinliklere çekmek zorunda kaldığını, yerleşim yerlerine yakın bölgelerde barınmaya başladığını, ikmal ve barınma faaliyetlerinin zayıfladığını dile getirdi ve "Irak'ın kuzeyi, terör örgütü için güvenli bir bölge olmaktan çıkmıştır" dedi.

Gürak, TSK'nın PKK ile mücadelesinin artan bir kararlılıkla devam ettiğini vurgularken, 1-26 Eylül tarihleri arasında meydana gelen olay sayısı, hasar durumu ve ele geçirilen PKK'lılara ilişkin bilgiler verdi.

Bu bilgilere göre, Siirt'in Eruh ilçesi kırsal kesiminde 25 Eylül günü gerçekleştirilen operasyon sırasında PKK'lılarla çıkan çatışmada 6 PKK'lı etkisiz hale getirilirken, Cudi dağında gerçekleştirilen diğer bir operasyonda bir uzman erbaş hayatını kaybetti. 1-26 Eylül tarihleri arasında 127 iç güvenlik olayı meydana geldi. PKK tarafından gerçekleştirilen eylemlerin yüzde 40'ı mayın ve el yapımı patlayıcı madde, yüzde 28'i de taciz ateşi sonucunda meydana geldi. Bu olaylarda 47 terörist etkisiz hale getirildi, Irak'ın kuzeyinden kaçan 8 PKK'lı sınırlardaki Türk karakollarına teslim oldu. Yine 1-26 Eylül döneminde, 14 Türk askeri personel ve 3 geçici köy korucusu hayatını kaybetti. Bu dönemde, PKK tarafından Türk vatandaşlarına dönük eylemlerde 16 vatandaş zarar gördü, 2 vatandaşın evine patlayıcı madde atıldı.

Tuğgeneral Gürak, 9 günlük Şeker Bayramı tatili süresince TSK'nın kıta, kurum ve karargahlarında askerlik görevini yapan erbaş ve erlere görev ve hizmeti aksatmayacak şekilde bayram izni verileceğini kaydetti. Gürak, eylül ayında TSK birliklerinin 2 milli, 1 NATO, 1 Barış İçin Ortaklık ve 2 özel davet tatbikatına katıldığını söyledi.

XS
SM
MD
LG