Erişilebilirlik

25 Eylül Amerikan Basınından Özetler


New York Times Başkan Bush’un finans krizi hakkında yaptığı konuşmayı, Washington’daki liderlik eksikliğinin kanıtı olarak yorumluyor. Gazete, Obama ve McCain’in de kriz karşısında iyi bir sınav vermediğini savunuyor:

"McCain, her gün farklı açıklamalar yaptıktan sonra, Kongrede tartışılan kurtarma planının vergi mükelleflerini koruması, bütün harcamaların kamuoyu önünde yapılması ve iki partinin ortak bir denetim mekanizması kurması gerektiğini söyledi. Ancak vergi mükelleflerini kurtarma operasyonuna harcanacak parasının nasıl geri döneceğine ilişkin en küçük bir açıklama yapmadı. Obama da kurtarılacak firmalarda yöneticilerin alacağı maaşlara sınırlama getirilmesini önerdi. Krizin çözümüne ilişkin bir yol göstermeyen bu öneri, Obama’nın yeni popülizminin ulaştığı noktayı gösteriyor. McCain’in Cuma akşamı yapılacak tartışmayı erteleme önerisi de, bu tür tartışmalara büyük ihtiyaç duyan adaylar açısından bir geri adım sayılmalı. Amerika’nın Obama ile McCain’in krizi tartışarak kimin liderlik yapmaya hazır olduğunu görmesi gerekiyor."

Los Angeles Times Başkan Bush’un “bütün Amerikan ekonomisi tehlikede” diyerek geç de olsa liderlik yapmaya soyunduğunu yazıyor. Gazete, McCain’in Obama ile yapılacak tartışmayı erteleme önerisine de karşı çıkıyor:

"McCain ve Obama, kurtarma planının maliye bakanlığının daha iyi denetlenmesini ve vergi mükelleflerinin daha iyi korunmasını öngören bazı değişiklikler yapılarak kabul edilmesi konusunda uzlaşsalar bile, birbirlerinin soruna yaklaşım biçimlerini ve çözüm önerilerini eleştirebilirler ve eleştirmelidirler. Ne de olsa, devletin ekonomideki rolü konusunda çok farklı görüşlere sahipler. Seçim kampanyası ve bu konuda yapılacak tartışmalar Amerikan halkına da tercihte bulunma imkanı veriyor."

Washington Post Kuzey Kore’nin daha önce varılan anlaşmayı çiğneyerek Yongbyon nükleer tesisini yeniden kullanıma açmasını tehlikeli bir girişim olarak görüyor. Yapılan yorumda, Pyongyang’ın niçin böyle bir adım attığının bilinmediği vurgulanıyor:

"Kuzey Kore, nükleer programını tam anlamıyla denetime açmadan önce Washington’dan sembolik bir siyasi taviz koparmak istiyor olabilir. Ancak Pyongyang’ın nükleer programından tamamen vazgeçmek istemiyor olması daha büyük bir ihtimal. Amerika şimdi yeniden Kuzey Kore’ye ekonomik baskı uygulamaya ve Çin ile Güney Kore’yi yeni yaptırımlara ikna etmeye odaklanmalıdır. Kuzey Kore’de iktidar kimin elinde olursa olsun, nükleer programdan vazgeçmediği takdirde ülkesinin ciddi bir ekonomik sıkıntı yaşayacağını anlamalıdır."

Boston Globe Pakistan devlet başkanı Asıf Ali Zerdari’nin terörle mücadeleye ilişkin bir makalesine yer veriyor. Pakistan’ın terörün en büyük kurbanlarından biri olduğunu belirten Zerdari, terörün sadece askeri yöntemlerle yok edilemeyeceğinin altını çiziyor:

"Mücadelenin askeri olduğu kadar sosyal ve ekonomik araçlarla da sürdürülmesi gerekiyor. Ancak halk fanatiklere karşı ayağa kalktığı zaman bu mücadeleyi kazanmış olacağız. Bunun için de halka geleceğe ilişkin umut ve fırsat vermemiz gerekiyor. Pakistan, ekonomik olarak canlandığında güvenlik içinde olacaktır ve güvenlik içindeki bir Pakistan teröre karşı dünyanın en önemli silahı haline gelecektir. Ekonomik adalet ve siyasi demokrasi, terörün en büyük kabusudur. Teröristler, eşim Benzair’i öldürdüler ama onun rüyasını yok edemezler."

XS
SM
MD
LG