Erişilebilirlik

Çin Uzaya Yeni Araç Gönderecek


Çin'in üçüncü uzay yolculuğu yarın akşam (Perşembe akşamı) başlıyor. Dünya yörüngesine çıkacak olan "Şenzhou-7" adlı araçta 3 astronot var. Çinli yetkililere göre uçuş sırasında ilk kez bir Çinli astronot araç dışına çıkacak.

Şenzhou Çince kutsal kap, tay-ko ise uzay anlamına geliyor. Çin basın yayın organlarında mürettebattan bazen astronot bazen ise taykonat diye söz ediliyor.

Şenzhou-7 mürettebatı yolculuktan önce bir basın toplantısı yaptı. Pekin’de yapılan basın toplantısında astronotlar cam arkasından, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yetkililere göre astronotların özel bir odada tutulmasının nedeni yolculuk öncesi hastalık kapmaları önlemek.

Astronot Jing Haipeng, Çin’in Dünya’ya şov yapmaya hazır olduğunu söyledi:

Yolculuğun kusursuz geçeceğinden emin olduğunu belirten Jing, yapılması planlanan uzay yürüyüşüyle ilgili olarak: “Çin ulusu için uzayda ilk adımı atmaya hazırız” dedi.

Astronot Zhai Zhigang ise astronot olarak ülkesini temsil etmekten gurur duyduğunu söyledi.

Hem kendisi hem de diğer iki astronotun yolculuk için çok iyi hazırlandığını belirten Zhai, uzay yürüyüşünün Çin için tarihi bir olay olacağını vurguladı. Üç astronottan hangisinin araç dışına çıkacağı açıklanmadı ancak uzay yürüyüşünün 40 dakika süreceği ve televizyondan canlı yayınlanacağı biliniyor.

Dünya yörüngesine ilk insanlı aracı 2003 yılında gönderen Çin’in bu üçüncü insanlı uzay uçuşu olacak. Gansu’daki Jiuquan tesislerinden uzaya fırlatılacak aracın 343 kilometre irtifada yörüngeye girmesi bekleniyor.

İnsanlı Uzay Uçuşları Projesi sözcüsü Wang Zhaoyao, yolculuk sırasında uzay bilimi ve teknolojisiyle ilgili bir dizi deney yapılacağını söyledi fakat yolculuğun ne kadar süreceğini açıklamadı.

Çinli yetkili uçuş sırasında araçtan dışarıya küçük bir uydu bırakılacağını da belirtti ve Rusya’ya, Çin uzay programına sağladığı destekten ötürü teşekkür etti.

Çin geçen yıl Ay yörüngesine insansız bir uydu yerleştirdi. Chang-e-Ohe adlı uydu bir yıl yörüngede kalacak.

Çin, 2012'de Ay'ın yüzeyine insansız araç, 2017'de ise insanlı araç göndermeyi planlıyor.

Geçen yıl Çin’den önce Japonya Ay’a insansız bir uydu göndermişti. Hindistan’ın da yakında aynı yolu izlemesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG