Erişilebilirlik

Yolsuzluk Raporunda Türkiye Orta Sıralarda


Dünya ülkelerindeki yolsuzlukları rapor eden uluslararası bir kuruluş, Somali'deki ekonomik ve siyasi çöküşün, bu ülkeyi dünyanın en fazla yolsuzluğa bulaşmış ülkesi haline getirdiğini bildirdi.

Merkezi Berlin'deki Uluslararası Saydamlık Örgütü bu yıl açıkladığı listede, Somali'den sonra yolsuzluğa en fazla bulaşan ülkeleri Irak ve Burma olarak sıraladı. Listenin tepesinde, en az yolsuzluğun olduğu ülkelerse, Danimarka, İsveç ve Yeni Zelanda olarak sıralanıyor.

Amerika 18'inci sırayı Belçika ve Japonya'yla paylaşırken, Türkiye de 58'inci sırayı Litvanya ve Polonya'yla paylaşıyor.

Saydamlık Örgütü, rüşveti 'insan hakları sorunu' diye niteliyor.

Örgüt, özellikle yoksul ülkelerde rüşvet vermeyenlerin kamu sağlığı ve sıhhi koşullardan yoksun bırakıldığının altını çizerek, yolsuzluğun bu ülkelerde 'ölüm-kalım meselesi' olduğunu savunuyor. Saydamlık örgütüne göre rüşvet, yolsuzluk ve çöken devlet kurumları arasında 'ölümcül bir bağ' bulunuyor.

Saydamlık Örgütü ayrıca zengin ülkelerde de yolsuzluğa karşı yasaların uygulanmasının "rahatsız edici ölçüde" adaletsiz olduğuna dikkati çekiyor.

XS
SM
MD
LG