Erişilebilirlik

Fransa: Afganistan'daki Varlığını Sürdürecek


Fransa Parlamentosu, kamuoyundaki derin tartışmalara rağmen, Afganistan’daki varlığını sürdürme kararı aldı. Ulusal Parlamento’da yapılan tartışmalarda Hükümet bütün dünyayı tehdit eden bir terör örgütüne karşı Fransa’nın da mücadele etmekte kararlı olduğunu belirtirken, mahelefet hükümeti “ülkeyi bir işgal savaşına sürükleme” konusunda uyardı. Yapılan oylamada Hükümetin askerlerin görev süresini uzatma isteği iktidar oylarıyla kabul edildi.

Fransa Parlamentosu, Beşinci Cumhuriyet tarihinde ilk kez, Afganistan’daki Fransız askerlerinin görev süresi konusunda oylama yaptı. Afganistan’da Taliban pususunda 10 askerin yaşamını yitirmesine ilişkin polemiklerin gölgesinde toplanan Parlamento’da ateşli tartışmalar yapıldı.

Parlamentoda görüşmeler, aradan bir ay geçmesine rağmen, hala nasıl öldükleri hakkında pekçok iddianın ortaya atıldığı 10 askerin anısına saygı duruşuyla başladı. Afganistan’daki Fransız varlığının devam etmesini savunmak üzere ilk sözü alan Başbakan François Fillon, önümüzdeki haftalarda 100 kadar askerin yanısıra, bölgede görevli askerlere lojistik malzeme desteği yapacaklarını duyurdu. Fillon, Fransa’nın bölgede savaş amacıyla bulunmadığını, Afganistan’ın yeniden yapılanması, demokratikleşmesi ve barış ortamının sağlanması için orada bulunduklarını söyleyerek, bölgedeki varlıklarının devam edeceğini dile getirdi. 10 askerin ölümüne ilişkin spekülasyonları da yanıtlayan Fillon, askerlerin açıklandığı gibi pusu sonucu öldüğünü, bunun ötesindeki tüm iddiaların ‘yanıltma ve yalan’ olduğunu öne sürdü. Fillon Kanada gazetesi Globe and Mail’in yayınladığı NATO’ya ait olduğu iddia edilen ve askerlerin ekipman eksikliği nedeniyle öldüklerini dile getiren belgenin bir rapor değil ‘ön not’ olduğunu savundu ve sonradan araştırma raporlarının bu ön notu yalanladığını dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ise Afgan halkını yalnız bırakmanın zamanı olmadığını savunarak, “ortada ne süper bir kurtarıcı ne de kesin bir durum var. İki ay içinde strateji değiştirmek mümkün değil” diye konuştu. Kouchner, muhalefetin ‘çekilme takvimi açıklanmasını istemesine ilişkin olarak da, bunun sadece Taliban’ın işine yarayacağını, açıklanacak her tarihin Taliban tarafından propaganda amacı yapmak için kullanılacağı uyarısında bulundu.

Ana muhalefet partisi Sosyalist Parti Fransız varlığının Afganistan’da devam etmesine karşı çıktı. Görüşmelerde ana muhalefet adına söz alan Grup Başkanvekili Jean Marc Ayrault, karşı çıkma gerekçelerini anlatırken partisinin Afganistan için adım atılmasına karşı olmadığını, ‘Fransa’yı işgal savaşına doğru sürükleyecek bir sapmaya karşı oy kullanacaklarını’ söyledi. Ayrault, iktidarın politik ve askeri uygulamalarının ülkeyi bir çıkmaza sürükleyeceğini savunarak, bir an evvel bir ‘çekilme takvimi’ açıklanmasını istedi.

Radikal sol grup adına söz alan Yeşiller Partisi Milletvekili Noel Mamere de, Afganistan’da ‘gerçek bir savaşın yaşadığını’ belirterek, koalisyon güçlerinin de bu savaşı kaybetmek üzere olduğunu savundu. Mamere, Fransız askerlerin nasıl öldürüldüğüne ilişkin bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını da istedi.

Tartışmaların ardından yapılan oylamada, Hükümetin Afganistan’a daha çok asker gönderme ve askerlerin görev süresini uzatma talebi 210’a karşı 343 oyla kabul edildi. Ulusal Parlamento tarafından alınan karar Senato’da da görüşüldükten sonra kesinleşecek.

XS
SM
MD
LG