Erişilebilirlik

ABD Seçimlerinde Teknolojinin Rolü


Amerika'da başkanlık seçimine geri sayım başlarken adaylar da kampanyalarına hız verdi. 4 Kasım'da yapılacak seçim için Cumhuriyetçi aday Senatör John McCain'le Demokrat parti adayı Senatör Barack Obama gerek televziyon reklamları gerekse Internet üzerinden gönderdikleri mesajlarla seçmene ulaşmaya çalışıyor. Bu yılki seçim kampanyalarına damgasını vuran olay, her iki partinin de teknolojik gelişmeleri yakından takip etmesi oldu. Amerika’nın Sesi Televizyonu’nun haberi.

John McCain ve Barack Obama, mesajlarını seçmenlere ulaştırmak için Internet’i kullanıyor. Cumhuriyetçi ve Demokrat partilerin başkan adayları, seçmen kaydı yaptırmaya yarayan Internet sitelerinden Facebook ve MySpace gibi sosyal ağlara kadar Internet’in sunduğu her nimetten yararlanıyor. Washington’daki muhafazakar araştırma kurumu Heritage Vakfı’ndan Brian Darling, “Adaylar, Internet’e video görüntüleri koymaktan cep telefonu mesajları kullanmaya kadar her yeni teknolojiden yararlanıyor. Amerikan tarihinde daha önce eşi benzeri görülmemiş bir seçim kampanyası yaşıyoruz,” diyor.

2004 başkanlık seçimlerindeki Demokrat Parti aday adaylarından Howard Dean’in bu konuda bir çığır açtığı söylenebilir. Medya ve Kamuoyu İlişkileri Merkezi’nden Donald Rieck, Dean’in seçmenleri harekete geçirmek için Internet’i kullanan ilk siyasetçi olduğunu söylüyor. Rieck, “Dean, milyonlarca kişiye kendisini tanıtmak için Internet’i çok başarılı bir şekilde kullandı. Zaten başkanlık seçiminde en önemli konu tanıtım yapmak,” diye konuşuyor. Hem McCain hem de Obama’nın kullandığı sitelerden biri de YouTube. İki adayın da kampanya reklamları bu siteden izlenebiliyor. Rieck, YouTube’daki mesajların çok etkili olduğunu, pahalı televizyon reklamlarının aynı etkiyi yapmadığını söylüyor. Uzman şöyle konuşuyor: “YouTube’da bir video izlerken sadece karşınızdaki görüntü var. Videoyu izlemeyi siz seçiyorsunuz, istediğiniz zaman durdurur ya da geri alabilirsiniz. Bu şekilde görüntülerle aranızda özel bir bağ oluşuyor. Reklamlarla izleyici arasında daha sıkı bir ilişki kuruluyor.”

Obama’nın kampanyasıysa yüksek teknoloji üzerinden yürütülen seçim mücadelesinde çıtayı biraz daha yükseltti. Cep telefonu numaralarını verenlere, Obama cephesiyle ilgili bilgiler, elektronik posta ve mesajlarla medyadan daha önce iletildi. Ancak bunun avantaj olduğu gibi dezavantajları da var. Donald Rieck’e göre Obama bu şekilde seçmenlerle teknoloji aracılığıyla duygusal bir bağ kuruyor. Ancak sonbaharda kampanyalar iyice kızıştığında seçmenlerin cep telefonu ve elektronik posta kutuları mesajlarla dolup taşarsa bu taktik, tepki yaratabilir. Uzmanlar, kampanyaların kullandığı yeni teknolojinin halkın gerekli ve yararlı bilgilerle abartılı reklamlar arasındaki farkı görmelerini de engelleyebileceği uyarısında bulunuyor.

XS
SM
MD
LG