Erişilebilirlik

Washington'da Yeni Havacılık Müzesi


Washington’da uzun yıllardır turistlerin ilk uğrak yerlerinden biri Uzay ve Havacılık Müzesi oldu. Halen de öyle. Ancak Kongre’nin yakınındaki müze binası Amerika’nın uzun havacılık tarihine ait koleksiyonunun hepsini almaya yeterli değil. Bu nedenle yetkililer başkentin hemen dışındaki uluslararası havaalanına yakın bir yerde ek binayı faaliyete geçirdi. Uzay mekiklerden Concorde uçağında bu müzede neler yok ki...

Udvar Hazy Merkezi Washington’un 50 kilometre batısında. Müzede, uzay ve havacılığa ait son derece büyük parçalar sergileniyor. Müzenin müdür yardımcısı Joe Anderson, ziyaretçilerin burayı ilk gördüklerinde çok şaşırdıklarını söylüyor. Anderson “Burayı görenler gerçekten hayretler içinde kalıyor ve bunu gizlemiyor,” diyor. Üç futbol stadyumu uzunluğunda ve 10 kat yüksekliğindeki binanın tavanından asılarak sergilenen cisimlerin ağırlığı, yaklaşık bin ton. Müzenin bir köşesinde, Air France’a ait bir Concorde var. Üstelik Condorde’un bir parçası değil, tümü! Diğer köşedeyse bir uzay dolmuşu sergileniyor. Bu uzay dolmuşu, giderek büyüyen Udvar Hazy koleksiyonunun en büyük parçası. Joe Anderson şöyle konuşuyor: “Müzede 220 uçak ve uzayla ilgili 180 büyük cisim sergilenecek. ‘Büyük cisim’ diyorum çünkü örneğin uzay dolmuşu son derece büyük.”

Macar asıllı sanayici Udvar Hazy Uzay ve Havacılık Müzesi’nin bu ek bina projesinin başlaması için 65 milyon Dolar bağışlamış. Sanayicinin adını taşıyan müze, şu anda 300 milyon Dolar’lık bir merkez. Uzay araştırmaları ve ticari havacılık tarihine ait cisimler, askeri uçaklarla yan yana sergileniyor. Bunlardan biri, 1945’te ilk atom bombasını atan Enola Gay adlı uçak. Bir başkası, bir zamanların en üstün, bugünün ise oldukça eskimiş casus uçağı olan SR-71. Joe Anderson şöyle müzenin ikinci aşamasına geçmek üzere doluklarını anlatıyor. Yetkili “Restorasyon çalışmalarını tamamlayıp, kütüphaneyi ve arşivleri taşıyınca buradaki alanı iki katına çıkarmış olacağız,” diye konuşuyor.

XS
SM
MD
LG