Erişilebilirlik

Anti İslamlaşma Kongresine Tepkiler Sürüyor


Almanya’nın Köln kentinde Avrupalı aşırı sağcıların Pazar gününe kadar sürecek ’Anti İslamlaşma’ kongresine tepkiler devam ediyor. Avrupa’nın önde gelen aşırısağcı liderlerinin buluşacağı kongreye karşı gösteriler planlanıyor.

İstihbarat teşkilatları Avrupa'nın çeşitli ülkelerindeki aşırı sağcı ve ırkçı oluşumların yeni bir güç birliği arayışı içinde olduklarını uzun bir süredir çeşitli raporlarla belgeliyorlar. Bugün Köln’de başlayan kongre de bu kapsamda Avrupa’daki aşırısağın son zamanlardaki en büyük buluşması olarak niteleniyor. Kendilerini genelde sağ ve muhafazakar partilere karşı ‘gerçek sağ’ yada ‘sağ muhafazakar’ güç olarak göstermeye çalışan ve Almanya, Fransa, Holanda, Belçika, İtalya ve Avusturya’da çeşitli parlamentolarda temsil edilen söz konusu partiler Köln’deki kongrelerinde aralarındaki dayanışmayı güçlendirmek, Avrupa çapında bir çatı örgütü ve parti oluşturmayı amaçlıyorlar.

İstihbarat teşkilatları, aşırısağcı partilerin önümüzdeki yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine tek bir parti çatısı altında girmeyi amaçladıklarını bildiriyor. ‘İslamlaşmaya ve Köln’de Merkez Camiine Hayır’ sloganıyla düzenlenen kongreye aralarında Belçika’daki aşırı sağcı parti Vlaams-Belang’ın Meclis Grup Başkanı Filip Dewinter, Alman Federal Meclis milletvekili Henry Nitzsche ve Avusturya Özgürlük Partisi başkanı Heinz Christian Stracher gibi isimlerinin katılması bekleniyor. Fransız Ulusal Cephe Partisinin Başkanı Jean Marie le Pen'in ise kongreye katılmaktan son anda vazgeçtiği haber veriliyor. Bu buluşmaya ev sahipliği yapan örgüt ise Köln kentinde inşaatı planlanan Almanya’nın en büyük camii projesine karşıtlığı ile tanınan Pro Köln adlı aşırısağcı oluşum. Köln kentinde bulunan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB’in yaptırmayı planladığı 2000 kişili Köln Merkez Camii’nin inşaatına Ağustos ayında izin verilmişti.

Bu arada aşırısağcıların kongresine karşı ülke çapındaki tepkiler sürüyor. Köln polisinin verdiği bilgilere göre Cumartesi günü kongreyi proteso amacıyla beş ayrı grubun düzenleyeceği karşı gösterilerde 40 bin kişinin yürümesi bekleniyor. Aşırısolcu grupların da katılacağı gösterilerde olası taşkınlıkları önlemek ve güvenliği sağlanmak için yaklaşık üç bin polis görev yapacak.

Öte yandan konuyla ilgili bugün Federal Parlamento’da basın toplantısı düzenleyen Türk kökenli federal milletvekillerinden Sol Parti’den Sevim Dağdelen, aşırısağcı ve ırkçı grupların Almanya’nın ortasında kongre düzenlenmesi provakasyon olarak niteliyor.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB sözcüsü Bekir Alboğa ise, vatandaş hareketi şeklinde başlayan Pro Köln yapılanmasının aşırı sağa kaydığını ve vatandaşlardaki İslam korkusunu körüklediğini savunuyor.

Bu arada aşırısağcıların kongresine karşı Köln kentindeki işletmeler, kültür-sanat kurumları, öğrenciler, veliler ve çok sayıda dernek de tepki veriyorlar. Kentteki 100’den fazla birahane sahibi ise ‘Aşırısağa bira yok’ sloganıyla kongreye katılanlara içki satmama kararı aldı.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG