Erişilebilirlik

Kongre Üyeleri Irak'ın 'Cimriliğinden' Rahatsız


Irak hükümetinin ülkeyi yeniden yapılandırmak ve istikrara kavuşturmak için kendi bütçesinden harcama yapmaktan kaçınması, Washington’da büyük tepki yaratıyor. Petrol fiyatlarının artması, Irak hükümetinin hazinesine milyarlarca dolar para girmesini sağladı. Kongre üyeleri de, Irak’ın yeniden imarı için Bağdat hükümetinin bu paradan daha fazla harcama yapması gerektiğini savunuyor.

Bağdat’ta bombalı araçlarla düzenlenen saldırılar devam etse de şiddet olayları genelde geçen yıla oranla azalmış durumda.

Iraklılar günlük hayatlarında şiddet olaylarıyla boğuşmaya devam ederken devlet, zengin petrol kaynakları sayesinde bu sorunlarla başa çıkabilecek mali güç kazandı.

Irak’ta bütçe fazlasının, petrol geliri sayesinde 50 milyar dolara çıkması bekleniyor. Amerika Devlet Denetim Dairesi’nden Joseph Christoff’a göre Irak hükümeti bu bütçe fazlasının çok azını yeniden yapılanmaya ayırıyor:

“Maaşları ödüyorlar, kendi faaliyetleri için harcama yapıyorlar, ama köprü, yol inşası, elektrik ve su şebekeleri kurma gibi kamu yatırımına gelince yetersiz çalışıyorlar.”

2003 yılından bu yana Amerika, Irak’ta 23 miyar dolar harcadı. Irak hükümetiyse ülkenin elektrik üretim şebekesini onarmak ve yeniden imar için yalnızca 4 milyar dolar harcama yaptı.

Demokrat Kongre üyesi James McGovern, buna sert tepki gösterdi:

“Irak hükümeti, Amerika’yla girdiği bu kelepir anlaşmadan niye vazgeçsin? Tek yanlı evlilik gibi. Hep veriyorsunuz, veriyorsunuz, feda ediyorsunuz, ama onlar bütçe fazlasını kullanmak yerine biriktiriyor.”

Christoff’a göre Irak’ta şiddet olaylarının uzaması ve bunun yolaçtığı yıkım, hükümetin yeni projelere girmesine engel oluyor.

Üstelik Iraklı profesyonellerle devlet memurlarının başka ülkelere sığınması yüzünden, yeniden imar projeleri için kalifiye eleman açığı yaşanıyor.

Bazı Iraklılar, bütçe fazlasına rağmen yeniden imar için dış yardıma ihtiyaçları olduğunu savunuyor. İşverenler Federasyonu Başkanı Besim Cemil Anton da bu görüşte:

“Bütçe fazlası vermemiz, yardıma ihtiyacımız yok anlamına gelmiyor. Altyapının yeniden oluşturulması 200 milyar dolarlık bütçe gerektiriyor.”

Amerikalı politikacılar sabırlarını kaybetmeye başladı. Kongre üyeleri, Irak’ın daha fazla mali sorumluluk üstlenmesini istiyor.

XS
SM
MD
LG