Erişilebilirlik

Rusya Ayrılıkçı Bölgelerle Anlaşma İmzaladı


Rusya, Gürcistan’ın ayrılıkçı Güney Osetya ve Abhazya bölgeleriyle dostluk ve işbirliği anlaşmaları imzaladı.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, anlaşmaları imzalarken bu bölgeleri koruma sözü verdi. Medvedev, Gürcistan’ın saldırgan tutumunu sürdürmesinin bölgesel bir felakete yolaçacağı uyarısında da bulundu.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ve ittifakı temsil eden bir heyetin bu hafta Gürcistan’a yaptığı ziyareti eleştirdi. Bakanlık açıklamasında, Tiflis’e NATO heyetinin yaptığı ziyaret “Rusya aleyhtarı” diye nitelendi ve ittifakın hala Soğuk Savaş zihniyetiyle hareket ettiği iddia edildi.

Scheffer, dünkü konuşmasında, Gürcistan’ın NATO üyeliğine sıcak yaklaşmış, ancak bu ülkenin gerekli demokratik reformları yapması gerektiğini söylemişti.

Bu arada, Avrupa Birliği’nin Gürcistan’a göndereceği gözlemci heyetinin başına bir Alman diplomat getirildi.

55 yaşındaki Hanjörg Haber, Rusya’nın Gürcistan topraklarından çekilmesini denetleyecek 200 kişilik heyetin başkanlığını yapacak. Rusya, tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya dışında, tüm askerlerini Gürcistan topraklarından çekme sözü vermişti.

Gözlemci heyet 1 Ekim’de Gürcistan’a gönderilecek.

Bu arada Avrupa Birliği, Fransız diplomat Pierre Morel’i de Gürcistan’a özel temsilci olarak atadı. Morel aynı zamanda Orta Asya ülkelerine atanan Birlik özel temsilcisi olarak görev yapıyor.

XS
SM
MD
LG