Erişilebilirlik

Merkez Bankası AIG'i İflastan Kurtardı


Amerikan Merkez Bankası dünyanın en büyük sigorta şirketi AIG’yi iflastan kurtarmak için 85 milyar Dolarlık acil kredi açtı. Merkez Bankası krediyi, Amerikan Hazinesi’nin de yardımıyla dün akşam onayladı.

Merkez Bankası AIG’nin batmasının, finans piyasalarına hakim olan durumu daha da kötü hale getireceği sonucuna varıldığı için bu yola gidildiğini açıkladı.

Kurtarma operasyonuyla Amerikan hükümeti AIG’nin hisselerinin yaklaşık yüzde 80’ine sahip oluyor. Dünyanın en büyük sigorta şirketi AIG, emlak piyasasındaki kriz yüzünden iflasın eşiğine geldi. Hafta başında yatırım bankası Lehman Brothers iflasını açıklamıştı. AIG’nin de aynı akibete uğrayacağı korkusu, dün bütün gün piyasalarda baskı oluşturdu.

Amerika, Avrupa ve Asya Merkez Bankaları küresel ekonomik krizin büyümesini önlemek için, mali piyasalara milyarlarca dolar akıtıyor. Önceki gün yüzde beşe yaklaşan oranda değer kaybeden Amerikan borsaları dün biraz toparlandı. Dünya borsalarında Pazartesi günü başlayan büyük düşüş ise dün de devam etti.

XS
SM
MD
LG