Erişilebilirlik

15 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Papa 16. Benedict’in Fransa ziyaretinin laiklik tartışması başlattığına dikkat çekiyor. Gazetenin haberinde, Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin dine, toplumsal hayatta daha fazla rol vermek istediği vurgulanıyor:

"Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, laikliğin önemine değinmekle birlikte, laikliğin din ve inançla ilgili görüşlere düşman bir güç olmaması gerektiğini vurguladı. Etik bir toplum oluşmasına dinin yardımcı olmasını sağlamak için pozitif laiklik çağrısında bulundu. Ancak Sarkozy, laiklik konusunda Fransız politikacılar arasında tek başına kaldı. Siyasi gözlemcilere göre, Sarkozy, laiklik anlayışının temel niteliklerini olmasa bile, en azından kamusal alandaki yansımalarını değiştirebileceğini düşünüyor. Sarkozy’nin en tartışmalı açıklamalarından biri ise, rahiplerin ahlaki değerlerin aşılanması konusunda öğretmenlerden daha önemli olduğu yönündeki açıklamasıydı. Ancak, laikliği öngören 1905 tarihli yasa, Fransa’da kutsallık derecesinde savunulduğu için Sarkozy’nin işi çok zor."

Washington Post Clinton yönetiminin Ortadoğu Özel Temsilcisi Dennis Ross’un bölgedeki gelişmelerle ilgili bir makalesine yer veriyor. Tarafların Amerika ve İsrail’deki iktidar değişimini beklediğini kaydeden Ross, Filistin Yönetimi Lideri Mahmut Abbas’ın görev süresinin de Ocak ayında dolacağını hatırlatıyor:

"Seçimlerin, Abbas’ın görev süresinin dolmasından bir yıl sonra yapılması öngörülüyor. Eğer Abbas görevine devam ederse meşruiyet sorunu doğacak, istifa ederse liderlik krizi yaşanacak. Bu krizin ortaya çıkmasını beklemek yerine, çözüm sağlayacak bir strateji izlemek gerekiyor. Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail ile Filistin arasında Kudüs’ün statüsü, mülteciler, güvenlik ve sınırlar konusunda bir anlaşma sağlamaya çalışıyor. Ancak, mevcut durumda böyle bir seçenek yok. Gelişmelerin arkasında kalmak, Bush yönetiminin alışkanlığı oldu. Eğer Bush yönetimi, gerçekten işleyen bir barış sürecini miras bırakmak istiyorsa, sadece görüşmelerin sürmesini sağlamaya değil, aynı zamanda Filistin’de bir liderlik krizi çıkmamasını da sağlamaya odaklanmalıdır."

Los Angeles Times Bolivya’da Eva Morales, Venezüella’da Hugo Chavez’in Amerikan büyükelçilerini sınır dışı etme kararını, iç politikada gündem saptırma ve Amerika’yı kışkırtma stratejisine bağlıyor. Gazete, Morales ile Chavez’in Amerikan başkanlık seçimlerini de etkilemeye çalıştığını öne sürüyor:

"Chavez, ülkesi açısından bir güvenlik tehdidi varmış görüntüsü yaratarak, savunma konularında daha sert bir tutum takınan Cumhuriyetçi aday McCain’in seçilme ihtimalini azaltmak istiyor olabilir. Oysa, Chavez ve Morales’in istedikleri son şey, düşman yönetimlerle diyalogu savunan bir Amerika başkanıdır. Obama da McCain de, ayrıntılı bir Latin Amerika politikası açıklamış değil. Ancak Morales’i cezalandırmak ve Chavez’e hakaret yağdırmak seçeneğinden uzak durulmalıdır. Bu tür politikalar sadece onların işine yarar."

USA Today Cumhuriyetçi Parti’nin Başkan Yardımcısı adayı Sarah Palin’in ABC televizyonuna verdiği mülakatın ardından, yeni mülakatlar yapılıp yapılmayacağını soruyor. Gazete, Palin’in göreve hazır olup olmadığının ancak bu tür mülakatlarla ortaya çıkacağını vurguluyor:

"Adayların sadece usta danışmanların koruması altında seçim konuşmaları yapmaları değil, zorlu soruları cevaplandıracakları sınavlardan da geçmeleri beklenir. Seçim kampanyası yeniden asıl adaylara, Obama ile McCain’e odaklanmalıdır. Ancak seçime 50 gün kala, Palin’in de önünde ciddi engeller bulunuyor. Palin ilk sınavını atlattı ancak notunu daha da yükseltmesi gerekiyor."

XS
SM
MD
LG