Erişilebilirlik

Deniz Feneri Skandalı


Almanya’da ortaya çıkan Deniz Feneri skandalı büyük yankı uyandırdı.

Alman ve Türk medyasının büyük ilgi gösterdiği ve geniş güvenlik önlemeleri altında süren davanın ikinci haftasında, Deniz Feneri adlı derneğin İran, Irak, Pakistan, Endonezya, Azerbaycan ve Mali gibi ülkelerdeki uzantıları ve yardım kisvesi altında toplanan 41 milyon 634 bin Euro’nun akıbeti gündemdeydi. Mahkemeye sanık sıfatı ile çıkan Euro 7 Televizyon Kanalının Genel Müdürü Mehmet Gürhan, Deniz Feneri Derneği’nin Başkanı Mehmet Taşkan ve Muhasebe Sorumlusu Firdevşi Ermiş yardım için toplanan paralarla gayrimenkul aldıklarını ve şirket kurduklarını itiraf etmişti. Vatandaş ise 2002 - 2006 arasında Deniz Feneri hesabına yatırdıkları paraların, müslüman ülkelerdeki yoksullara ulaştırılacağını sanıyordu. Duruşmada olayı ortaya çıkaran Frankfurt Emniyeti’nden başkomiser Böhm, Deniz Feneri’nin 5 yıl içinde 19 Milyon Euroyu amaç dışı kullandığını, yardımların hiç bir zaman yerine ulaşmadığını ispatladıklarını söyledi. Mahkemeye çıkan ve 16 aydır tutuklu bulunan sanıklar kendilerinin Türkiye’deki Deniz Feneri adlı yardım kuruluşu ile bir alakalarının olmadığını öne sürürken, Emniyet yetkililerin ve mahkemenin elindeki delillere göre bu doğru değil. Daha önce okunan iddianamede bağışların Türkiye'de bir siyasi kadronun ihtiyaçlarını karşılamak için kullanıldığı öne sürülürken, Türk hükümetinin soruşturma sırasında siyasi etki yapmaya çalıştığı ve Firdevşi Ermiş adlı sanığın tutuklanmasına engel olmak istediği de belirtiliyor. Bu arada duruşmayı yerinde izleyen CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye’deki Deniz Feneri ile Almanya’dakinin bağının açık ve net olduğunu, yurtdışından toplanan yardım paralarının, ortaklaşa kullanıldığını öne sürdü ve bu davayla bağlantılı Türkiye'de de adli işlem başlatılmasını talep etti.

Öte yandan çoğu Türkiye’de yerleşik paravan şirketlerle Avrupa’da da etkin olan birçok dernek ve holding daha öncede Almanya’daki vatandaşlardan bağış yoluyla yada hisse seneti ve kar ortaklığı vaadinde bulunarak, yüklü miktarda para toplamıştı. Sadece Almanya’da 400 bine yakın Türkün dolandırılan para hacminin 3 milyar Euro’yu bulduğu biliniyor. Sosyal Demokrat Parti Frankfurt milletvekili Turgut Yüksel Almanya’daki Türklerin dini duygularının sömürülmesinin kabul edilemez olduğunu belirtiyor.

Mahkemede sanık olarak yargıç karşısına çıkan Mehmet Gürhan’in 6, Mehmet Taşkanın 3 yıl hapis cezası isteniyor. Dava boyunca mahkemeye her türlü yardımı yapacağını dile getiren Firdevşi Ermiş’in ise tecilli bir yıl hapis cezası alması söz konusu. Mahkemenin aysonunda sonuçlanması bekleniyor.

Haberin ayrıntılarını yukarıdaki Windows Media bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG