Erişilebilirlik

Afganistan'a Ek Asker Sevkediliyor


Başkan Bush, Şubat ayına kadar Irak’tan 8 bin asker çekilmesine karar verdiğini açıkladı.

Bush, Washington’da yaptığı konuşmada bu karara Irak’ta şiddetin büyük ölçüde düşmesi sayesinde vardığını belirtti.

Bush, ayrıca, Kasım ayında Irak’a gidecek bir deniz piyade taburunun bunun yerine Afganistan’a sevkedileceğini de ve ardından Ocak ayında bir tugayın daha bu ülkeye gönderileceğini söyledi.

Başkan Bush, Şubat ayına kadar Irak’tan 8 bin Amerikan askerinin çekileceğini açıkladı. Çekilecek birlikler içinde Anbar ilindeki bir deniz piyade taburu, Kara Kuvvetleri’ne bağlı muharip bir tugay, 3 binden fazla Hava Kuvvetleri personeli, istihkamcı ve inzibat bulunuyor.

Bush şöyle konuştu: "Irak’ta düşman hala güçlü. Ama saldırı avantajı bize geçti. Irak kuvvetleri de artık düşmanlarıyla mücadele edebilecek ve onları yenilgiye uğratabilecek güçte. Sonuçta Irak’ta güvenlik durumu düzeldikçe muharip Amerikan birliklerini azaltıyoruz."

Washington’daki Ulusal Savunma Akademisi’nde komutanlara konuşan Bush, Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgenereal David Petraeus’ın, Irak’ta güvenlik alanındaki kazanımların devam etmesi durumunda, gelecek yılın ilk yarısında daha fazla asker çekilmesine destek verdiğini söyledi.

Bush, geçen yıl Irak’ta güvenliğin sağlanması için ek asker gönderdiğini hatırlatarak, şimdi kazanılan bu güvenliğin kalıcı olacağı yönünde işaretler bulunduğunu kaydetti.

Geçen yıl asker artırımı amacıyla gönderilen beş Kara Kuvvetleri muharip tugayı, bir Deniz Piyade acil müdahale birliği ve iki Deniz Piyade taburu geri çekilmiş durumda. Şubat ayına kadar 8 bin askerin de çekilmesi durumunda, Irak’taki Amerikan askerlerinin sayısı, eski sayıya yaklaşmış olacak.

Bu arada Başkan Bush, Afganistan’a daha fazla Amerikan askeri gönderileceğini duyurdu. Bush, Taleban örgütünün saldırılarını artırdığını, bunun da Afgan halkında güven kaybına yolaçtığını belirtti: "Afganistan’ın güvenliği Amerika ve özgür dünyadaki ortaklarımız açısından son derece önemli. Bu ülkede yaptığımız iyi işlere baktığımızda, şimdi daha fazla birşeyler yapmamız gerektiği ortada. Irak’ta öğrendiğimiz gibi halkın güvenini kazanmamızın en iyi yolu, temel güvenliğin sağlanmasından geçiyor. Bu da daha fazla asker gönderilmesini gerektiriyor."

Kasım ayında Irak’a gönderilmesi planlanan bir Deniz Piyade tugayı, Afganistan’a sevkedilecek. Bush, Kara Kuvvetleri’ne bağlı bir muharip tugayın da Ocak ayında bu ülkeye gönderileceğini açıkladı.

Bush, ek birliklerin, güvenliği sağlamak amacıyla Afgan birlikleriyle çalışacağını, altyapıyı koruyacağını ve bunun yanısıra, halkın eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimini güvence altına alacağını söyledi.

Bush, Afganistan’la birlikte Amerika’nın, Taleban ve El Kaide’yi yenilgiye uğratması için Pakistan’a da yardım etmesi gerektiğini bildirdi. İki örgüt, dağlık sınır bölgelerinde, erişimi uzak yerlerde üslenerek, gerek Pakistan, gerekse Afganistan’da istikrarı bozmaya çalışıyor: "Bu terörist ve aşırı dincileri yenmek Pakistan’a yarar sağlar. Bu gruplar özgür ve demokrat bir ülke olan Pakistan’ın geleceği için ölümcül tehdit oluşturuyor. Bu gruplarla mücadele, aynı zamanda Pakistan’ın da sorumluluğu. Her ülke kendi topraklarını yönetmekle yükümlü ve terör örgütlerinin bu topraklarda üslenmesine izin vermemesi gerek."

Bush konuşmasında Pakistan’ın yeni Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari’yle telefonla görüştüğünü ve Amerika’nın bu ülkeye aşırı dincilerle mücadelesinde destek sözü verdiğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG