Erişilebilirlik

Cem Özdemir Yeşiller'e Lider Oluyor


Türk kökenli Alman siyasetçi Cem Özdemir’in, aday olduğu Alman Yeşiller Partisi eş başkanlığının önü sürpriz bir gelişmeyle açıldı.

Cem Özdemir Türklerin yurtdışındaki göç tarihinde siyasi açıdan bir ilki gerçekleştirmeye daha da yakınlaştı. Geçen Haziran ayında Alman Yeşiller Partisi başkanlığına adaylığını koyan Özdemir’in,
diğer aday Volker Ratzmann'ın adaylığını beklenmedik bir şekilde geri çekmesinden sonra bu göreve seçilmesine artık kesin gözüyle bakılıyor.Türkiye dışında siyasi parti başkanlığına gelen ilk Türk kökenli politikacı olacak.

Yeşiller’in sol kanadının temsilcisi olan Ratzmann, ailevi nedenlerden ötürü aday olmayacağını ve tüm partiyi Özdemir’i desteklemeye çağırdığını açıkladı. Eski Başbakan Schröder döneminde koalisyona ortaklık yapan ve son federal seçimlerde oyların yüzde 8.7’sini alan Yeşiller’e yakın çevreler, Ratzmann’ın adaylığını parti tabanından gelen baskı üzerine geri çektiğini belirtiyorlar.

Medya tarafından ‘Almanya’nın Barack Obama’sı’ olarak tanımlanan ve partinin liberal kanadından olan Özdemir, Yeşiller’in Almanya çapında en tanınan ve popularitesi çok yüksek simalarından biri. Konuyla ilgili demeç vermeyi red eden Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, Ratzmann’ın kararını saygı ile karşıladığını belirtirken, Yeşiller Partisi Berlin milletvekili Özcan Mutlu, bu gelişmeyi Türklerin göç tarihinde bir dönüm noktası olarak niteledi.

Öte yandan Özdemir’in başkanlık yolunun açılması, Almanya’daki Türkler arasında da çok olumlu yankı buldu.

1965'te Almanya'nın Bad Urach kentinde dünyaya gelen, sosyal pedagoji eğitimi gördükten sonra, gazetecilik ve eğitmenlik yapan Özdemir, 1994'te Yeşiller Partisi’nden Federal Meclis'e girdi ve anne ve babası Türk ilk milletvekili seçildi. Özdemir, daha sonra 2004 yılında tekrar Yeşiller'den aday olarak Avrupa Parlamentosu'na milletvekili seçilmişti. Cem Özdemir’in başkan seçilmesi beklenen Yeşiller Partisi’nin kurultayı 14 Kasım’da yapılacak.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG