Erişilebilirlik

Gustav Kasırgası Karaya Vurdu


Gustav Kasırgası, New Orleans kentinin güneybatısında karaya vurdu.

Ulusal Kasırga Merkezi, kasırganın New Orlans’in yaklaşık 110 kilometre güneybatısında Cocodrie kasabasında kıyıya ulaştığını açıkladı.

Metereoloji uzmanları, rüzgar hızı saatte 175 kilometre olan Gustav kasırgasının kategori derecesinin ikiye düştüğünü bildirdi.

Kasırganın karada ilerledikçe daha da zayıflaması bekleniyor. Ancak yetkililer, şiddetli yagmurun deniz seviyesinin altındaki bazı bölgelerde selllere yolaçabileceği uyasında bulunuyor.

Louisiana eyaletinin kıyı kesiminde yaşayan nüfusun yüzde 95’inin evlerini terk ettiği açıklandı.

Üç yıl önceki Katrina Kasırgası, çoğu New Orleans'da olmak üzere Louisiana eyaletinde en az 1400 kişinin ölümüne yol açmıştı. Kasırga sırasında New Orleans’ı sele karşı koruyacak setler yıkılmış ve kent sular altında kalmıştı. Onarılan setlerin, şu ana kadar Gustav’ın yolaçtığı dalgalara dayandığı haber veriliyor.

Dünya petrol fiyatları, Gustav kasırgasının korkulduğu kadar güçlü olmayacağı yolundaki hava tahmini üzerine düştü.

Dün yükselen fiyatlar New York borsasında beş dolar düşerek varil başına 110 dolar 63 sente geriledi.

Gustav Kasırgası nedeniyle Meksika Körfezi’ndeki petrol tesislerinde üretim durdurulmuş, Louisiana eyaletindeki rafineriler de kapatılmıştı.

Ancak uzmanlar , Gustav’ın üç yıl önceki Katrina kasırgasi gibi petrol kuyu ve rafinelerine zarar vermeyeceğini söylüyor.

Amerika’nın petrol ihtiyacının yüzde 25’i körfezdeki kuyulardan sağlanıyor.

Başkan Bush, Gustav kasırgasına karşı alınan önlemlerin üç yıl önceki Katrina’ya kıyasla çok daha iyi olduğunu söyledi.

Teksas’ın Austin kentinde kuruluan acil yardım merkezinde konuşan Bush, yine de kasırganın ciddi olduğu, henüz geçmediği uyarısında bulundu.

Bush Yönetimi, 2005 yılında aynı bölgeyi etkisi altına alan Katrina Kasırgası’na hazırlıksız olduğu için sert bir şekilde eleştirilmişti.

İç Güvenlik Bakanı Michael Chertoff, Katrina kasırgasından bu yana benzer doğal afetlere karşı hazırlıklar yaptıklarını söyledi. Federal Acil Durum Dairesi bölgede 15 ayrı noktada yardım malzemesi depolandığını bildirdi. New Orleans Belediye Başkanı Ray Nagin de Kasırganın güzergahı belli olmasından hemen sonra zorunlu tahliye kararı aldı.




XS
SM
MD
LG