Erişilebilirlik

Rusya: 'Gürcistan'a Uymayın'


Moskova, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yaptırım uygulaması çağrısında bulunan Gürcistan'a uyulmamasını istedi.

Avrupa Birliği lideleri Pazartesi günü biraraya gelerek Rusya'nın Gürcistan'ı işgal etmesini ve iki ayrılıkçı bölgesini tanıması konusunu değerlendirecek.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Avrupa Birliği'nin konuyu tarafsız bir şekilde ele almasını istedi.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown'la telefon görüşmesi yapan Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Gürcistan'a daha fazla gözlemci görnderilmesini istedi ve Rusya'nın ay başında Fransa tarafından hazırlanan barış planına uyduğunu belirtti. Barış planında bütün askerlerin çekilmesi öngörülüyor.

Bu arada, Alman Der Spiegel dergisi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) krizin başlamasında Gürcistan'ın tutumunun da etkili olduğu sonucuna vardığını yazdı.

Gürcistan askerleri 7 Ağustos günü ayrılıkçı Güney Osetya bölgesinde operasyon başlatmış ve Rusya bunun üzerine bölgeye binlerce asker ve tank sevketmişti. Moskova, Pazartesi günü ayrılıkçı Güney Osetya ve Abhazya bölgelerinin bağımsızlığını resmen tanıdı. Bunun üzerine Gürcistan Rusya'yla diplomatik ilişkilerini kesti ve Avrupa Birliği'nin Moskova'ya yaptırım uygulaması çağrısında bulundu.






XS
SM
MD
LG