Erişilebilirlik

28 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


New York Times resmen Demokrat Parti'nin başkan adayı olan Barack Obama'nın bu akşam yapacağı konuşmada Demokrat Parti ile Cumhuriyetçi Parti arasındaki ayrımı net bir şekilde çizmesini istiyor:

Net tanımlar olmadan, seçimler tıpkı şimdi olduğu gibi karalama kampanyasına dönüşür. Obama, Denver'a giden süreçte Demokrat seçmenleri harekete geçirebileceğini gösterdi. Ancak sadece Bush'un ülkeyi bir felakete sürüklediğini söylemek yetmez. Obama, kendisinin ve partisinin savunduğu düşüncelerin Amerika'yı bu felaketten kurtaracak en doğru yol olduğunu çok iyi anlatmalıdır.

Boston Globe Amerika'nın ilk siyah başkan adayı olan Barack Obama'nın kişisel tarihi ile Amerikan tarihi arasında paralellik kuruyor. Amerika'nın bir nesil içinde ırkçılıkla mücadelede büyük bir ilerleme kaydettiğini belirten gazete, eşitsizliklerin hala sürdüğüne dikkat çekiyor:

Gallup'un araştırmasına göre, siyah bir başkan adayına oy verebileceğini söyleyen Amerikalılar'ın oranı yüzde 94. Bu oran 1967'de yüzde 53'tü. Ancak Obama'nın yükselişi bununla sınırlı. Obama, aslında geneli yansıtmıyor. Salı günü açıklanan nüfus istatistiklerine göre, siyahlar arasındaki yoksulluk oranı beyazlara kıyasla üç kat daha fazla. Siyahlar arasında hapse girme oranı beyazlara kıyasla altı kat daha fazla. 2007 verilerine göre siyah bir ailenin ortalama yıllık geliri 33 bin 916 dolar iken beyaz bir ailenin ortalama geliri 54 bin 920 dolar.

Washington Post Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in Gürcistan'a yönelik saldırıyı haklı çıkarmak için öne sürdüğü gerekçelerin gerçeği yansıtmadığını öne sürüyor:

Mevcut krizden dolayı hala Gürcistan'ı veya Bush yönetimini suçlamakta ısrar eden bazı Batılılar, Medvedev'in açıklamalarını çok iyi değerlendirmeli, geçmişte Avrupa'da benzer açıklamalar yapan rejimleri de hatırlamalıdır. Bu açıklamalar, zafer sarhoşluğuna kapılmış, yıkık bir imparatorluğu yeniden canlandırma rüyasını gören, dışlanmış ve otoriter bir yönetimin söylemleridir. Batının çok zayıf olduğunu ve sözlü açıklamalar dışında bir şey yapamayacak ölçüde bölündüğünü düşünen bir anlayışın yansımasıdır. Eğer bu anlayış engellenmezse, Rusya Gürcistan'dan asla çekilmeyecektir ve asla Gürcistan'la yetinmeyecektir.

USA Today Amerika'nın geçen hafta Afganistan'da düzenlediği hava saldırısında 60'ı çocuk 90 sivilin öldüğünü hatırlatıyor. Yapılan yorumda, bu olaya Amerikan yanlısı Afgan hükümetinin bile tepki gösterdiği kaydediliyor:

Masum insanları bombalayarak öldürmek, Taleban'a karşı mücadelede Afgan halkını kendi tarafına çekmenin bir yolu değildir. Bu tür saldırıların devam etmesi tam tersine Afgan halkının tepkisini çekiyor. Eğer Afganistan'daki savaş kazanılacaksa, bu hava saldırılarıyla değil kara kuvvetleriyle mümkün olacak. Ancak ne Amerika ne de NATO'daki müttefikleri Afganistan'a yeterince asker göndermeye yanaşıyor. Yaşanan trajedi kapsamlı bir şekilde soruşturulmalıdır ve acımasız bir düşmana propaganda imkanı veren bu tür taktikler yeniden gözden geçirilmelidir.

XS
SM
MD
LG