Erişilebilirlik

'Türkiye Kafkasya Önerisini Ertelemeli'


Amerikalı Senatör Richard Lugar, Türkiye'nin Kafkasya'da krize çözüm olarak ortaya attığı 'Kafkas ittifakı' önerisinin, Rus askerlerinin Güney Osetya'dan tamamen çekilinceye kadar ertelenmesi gerektiğini söyledi.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu'nun Cumhuriyetçi Parti'den kıdemli üyesi Richard Lugar, beraberindeki bir heyetle birlikte Ankara'da temaslarda bulundu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la görüşen Lugar, Babacan'la görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Lugar, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanıma kararının, bölgenin barış ve güvenliğine katkıda bulunmayacağını söyledi.

Amerika ile birlikte diğer birçok ülkenin Gürcistan'ın ve tüm ülkelerin toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı gösterdiğini, bu ilkenin ihlal edilmemesi gerektiğini anlatan Lugar, konuyla ilgili diplomatik çabaların sürdüğünü ve bu çabaların somut sonuç vermesini umduklarını dile getirdi. Medvedev'in kararının bölgede enerji güvenliğine olumsuz etkisinin olacağını zannetmediğini söyleyen Lugar, dünyada enerji güvenliğine verilen önemin her geçen gün arttığına dikkat çekti.

Lugar, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin Amerika'dan yeterli desteği görmedikleri yönündeki eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de Saakaşvili'yi 3 gün önce ziyaret ettiğini ve Gürcü yetkililerle olumlu görüşmeler yaptığını söyledi. Saakaşvili'yi Washington'daki öğrencilik yıllarından beri tanıdığını ve kendisinin iyi bir dostu olduğunu anlatan Lugar, Amerika ve Türkiye olarak, güçlü insani ve diplomatik desteklerini gösterdiklerini, Gürcistan için NATO'ya üyelik eylem planının çıkarılması yönünde çalışan ülkeler arasında bulunduklarını hatırlattı. Lugar, Gürcistan'a olan somut desteklerinin bundan sonra da devam edeceğini belirtti.

Türkiye'nin "Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu" oluşturulması önerisine ilişkin bir soruya da Lugar, "Bu yeni bir fikir ve açıklanmadan önce Amerika'ya danışılmadı. Biz de zaman geçtikçe ayrıntıları hakkında daha fazla şey öğreniyoruz. Sadece şunu söyleyebilirim ki; mevcut krizde bu fikre dair tartışmalar, Rusya'nın askerlerini çekmesi ve Gürcistan'da barış ve istikrar sağlanmasına kadar muhtemelen ertelenecektir. Ertelenmesi gerekir. Bölgedeki krizin Azerbaycan ve Türkiye'yi de tehdit ettiği ortadadır" diyerek yanıt verdi.

Lugar, Türkiye'nin Irak ve Afganistan konularında sergilediği tutumu ve son olarak da Gürcistan'a olan insani ve diplomatik desteğini takdirle karşıladıklarını kaydetti.

XS
SM
MD
LG