Erişilebilirlik

Medvedev'e 'Ayrılıkçı Bölgeleri Tanı' Çağrısı


Rusya Parlamentosu hükümete, Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarının tanınmasını tavsiye kararı aldı.

Parlamento'nun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin oybirliğiyle aldığı karardan kısa bir süre sonra, Parlamentonun alt kanadı Duma da aynı şeyi yaptı.


Oylamadan önce kürsüye çıkan parlamenterler, Gürcistan'ı saldırgan bir politika izlemek ve Osetyalılara karşı soykırıma girişmekle suçladı. Bazı parlamenterler Amerika ve Batı ülkelerini de eleştirdi.


Federal Konsey Başkanı Sergey Mironov, iki bölgenin bağımsızlık için gerekli tüm koşullara sahip olduğunu savundu. DUMA Başkanı Boris Gryzlov da Kafskasların her Rusya için her zaman stratejik bir bölge olduğunu ve öyle kalacağını vurguladı. Başka forumlarda söylenenlerin önemli olmadığını belirten DUMA Başkanı, Rusya'nın Kafkasya'daki çıkarlarının bölge ülkelerinin çıkarlarına ters düşmediğini tam aksine hepsinin yararına olduğunu ileri sürdü.

Rus parlamentosu, Abhazya ve Güney Osetya Devlet Başkanlarını oturum için Moskova'ya davet etmişti. Parlamentonun iki kanadına da hitap eden Abhaz lider Sergey Bagapş ve Güney Osetya lideri Eduard Kokoşyti, artık Gürcistan'la birlikte yaşamak istemediklerinin söyledi. Kokoity, Rus ordusunun kendilerini soykırımdan kurtardığını öne sürdü ve Güney Osetya ile Kosova arasında bağlantı kurdu.

Abhaz lider Sergey Bagapş ise, bugünü, küçük ulusların kaderinin belirlendiği tarihi bir gün olarak niteledi ve iki ülke halkının gelenek ve göreneklerinden ödün vermeden dünya toplumuna katılmak istediğini belirtti.

Federasyon Konseyi ve Duma'da kabul edilen karar tasarılarında, Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'den Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanıması isteniyor. Ancak tasarı bağlayıcı değil. Başka bir deyişle tavsiye niteliğinde. Moskova hükümetinin iki bölgenin bağımsızlığını resmen tanıyabilmesi için Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in onayı şart.

Bir çok ülke bağımsızlık konusunda nihai kararı verecek Medvedev'den çağrıya kulak asmamasını istedi. Medvedev'in tavsiye kararının Batı ile görüşmelerde pazarlık unsuru olarak kullanması mümkün. Rus hükümeti şimdiye kadar iki bölgedeki ayrılıkçı yönetimleri desteklemesine rağmen bağımsızlıkların tanımayı reddetmişti.

4 buçuk milyon nüfuslu Gürcistan'da halkın olağanüstü bir bölümü Hrıstiyan. Ayrılıkçı iki özerk bölgeden Güney Osetya'da da nüfusun çoğu Hrıstiyan. Abhazya da ise Müslümanlar çoğunlukta.

XS
SM
MD
LG