Erişilebilirlik

25 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Amerika’da bütün gözler, Demokrat Partinin Denver’daki Ulusal Kurultayına çevrilmiş durumda. New York Times Demokrat başkan adayı Barack Obama’nın kurultayda, Amerika’nın sorunlarına ilişkin çözüm önerilerini net bir şekilde anlatması gerektiğini yazıyor:

"Yapılan son kamuoyu araştırmasına göre, seçmenlerin yarıdan fazlası her iki başkan adayının da seçilmeleri durumunda yapacaklarını net bir şekilde anlatmadığı düşüncesinde. İşte bu yüzden Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerin kurultayları büyük önem taşıyor. Obama, son yıllarda gördüğümüz diğer adaylara kıyasla seçmenlere çok daha fazla umut verebilecek bir yeteneğe sahip. Özellikle böylesine zor dönemlerde, bir başkanın liderlik yapabilmesi için bu çok önemli. Ancak Obama’nın başkanlığı kazanabilmesi için, öncelikle Amerika’yı nasıl yöneteceğini çok iyi anlatması gerekiyor."

USA Today de Obama’nın tecrübesizliğinin önemli bir sorun oluşturduğuna dikkat çekiyor. Demokrat adayın yaşam hikayesinin ve siyah olmasının da bazı seçmenleri kendisinden uzaklaştırdığını belirten gazete, Kurultayı bu sorunların aşılması için önemli bir fırsat olarak görüyor:

"Amerikalı seçmenler, başkanlarının bir yandan en vahim krizleri çözebilecek kapasitede olmasını, ancak diğer yandan da kapı komşuları kadar kendi sorunlarına aşina olmasını beklerler. Obama’nın zekası ve yoksulluktan geliyor olması bu beklentiyi karşılaması açısından önemli bir fırsat sunuyor. Ancak deneyimsizliği ve “öteki” olması da işini zorlaştırıyor. Dört günlük Kurultay boyunca hangi özelliğinin öne çıkacağı, Obama’nın siyasi macerasının da nasıl sonuçlanacağını belirleyecek."

Los Angeles Times Obama’nın başkan yardımcısı olarak Joe Biden’i seçmesini destekliyor. Gazete, altı dönemdir senatörlük yapan Biden’ın tecrübeli, güçlü ve birikimli bir isim olduğunu savunuyor.

"Obama, Washington’da iyi tanınan bir ismi tercih ederek iki ayrı eleştiriye de kapı açmış oldu. Bunlardan birisi kendi zayıf özgeçmişini, tıpkı George Bush’un Dick Cheney’yi seçmesi örneğinde olduğu gibi Biden’ı seçerek güçlendirdiği eleştirisi. Diğeri ise bu tercihiyle, aklın tecrübeden önemli olduğu yönündeki iddiasını zayıflatmış olduğu düşüncesi. Bu eleştirilere aldırmayıp etkileyici bir partner ve yedek başkan seçtiği için Obama’yı kutlamak gerekiyor. McCain de, başkan yardımcısı seçimi konusunda Obama’ya saldırmak yerine onu örnek almalıdır."

Washington Post Rusya ile Gürcistan arasındaki çatışmaların ardından Ukrayna devlet başkanı Viktor Yuşçenko’nun bir makalesine yer veriyor. Yuşçenko, Kırım’da üslenen Rusya’nın Karadeniz filosunun da çatışmalara katılmasının Ukrayna’nın güvenliğini tehlikeye düşürdüğünü vurguluyor. Yuşçenko’nun yazısı şöyle devam ediyor:

"Ukrayna bu hafta bağımsızlığının yıldönümünü kutladı. Gürcistan’la Rusya arasında yaşanan son çatışma, Ukrayna ile diğer ülkelerin güvenliklerini garanti altına almanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu ve bunu yapmanın en doğru yolu, bugün NATO’da somutlanan, özgür ve demokratik ülkelerin ortak savunma sistemleri içinde yer almasıdır. Ukrayna, parlamento kararlarına ve dış politikadaki önceliklerine uygun bir biçimde, Avrupa-Atlantik entegrasyonunda yer alma çabalarını sürdürecektir. Demokrasi, özgürlük ve bağımsızlığın yolu buradan geçmektedir."

XS
SM
MD
LG