Erişilebilirlik

AB Liderleri Gürcistan'ı Görüşecek


Rusya güvenlik nedeniyle Gürcistan'ın stratejik bölgelerinden askerlerini çekmiyor.

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Gürcistan krizini görüşmek ve Rusya'yla ilişkileri değerlendirmek üzere, Avrupa Birliği'ni, 1 Eylül'de olağanüstü toplantıya çağırdı.

Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Ruslar'ın tüm kuvvetlerini geri çekmediklerini söyledi.

Cumartesi günü Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile telefonla görüşen Nicolas Sarkozy'nin olağanüstü zirve kararını, Rusya'nın Gürcistan'dan bütünüyle çekilmemesi üzerine aldığı belirtiliyor.

Rusya’nın 7 Ağustos’ta Gürcistan’ı işgal etmesinin ardından arabulucuk görevini üstlenerek, taraflara 6 maddelik bir çekilme planı imzalatan Avrupa Birliği dönem başkanı ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Rus ordusunun bölgeden tamamen çekilmemesi üzerine Avrupa Birliği’ni 1 Eylül’de olağanüstü toplantıya çağırdı.

Elysee Sarayı’ndan dün akşam saatlerinde yapılan açıklamada, zirvede Avrupa Birliği-Rusya ilişkisinin geleceği ve Gürcistan’a yapılacak yardım konularının karara bağlanacağı belirtili. Açıklamada ayrıca, olağünüstü zirve kararının pek çok üye ülkenin ısrarlı talebi üzerine alındığının da altı çizildi.

Geçtiğimiz Cumartesi günü Rus Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’i telefonla arayan Sarkozy, Rusya’dan halen Gürcistan’ın doğusundaki Poti/Senaki aksında bulunan birliklerini derhal geri çekmesini istedi. Ancak Pazar günü halen Rus birliklerinin Poti etrafındaki 80 km’de bulunan 6 noktada pozisyonlarını korumaya devam etti. Moskova, Fransa’nın arabuluculuğunda imzalanan geçici ateşkes metninde, uluslararası mekanizmalara harekete geçene kadar, Rus barış güçlerinin bölgenin güvenliğini sağlamasına olanak verdiğine de dikkat çekildi.

Rus Genelkurmay’ı ayrılıkçı Abazya ve Güney Osetya’daki “Rus barış gücünün” bölgenin güvenliğini sağlamak için çekilmeyeceğini duyurdu. Elysee Sarayı’ndan, Sarkozy’nin telefon görüşmesinde Medvedev’e Güney Osetya’da güvenliğin sağlanması için Rus birlikleriyle, Avrupa Güvenlikve İşbirliği Örgütü (AGİK) birliklerinin yer değiştirmesini de önerdiği açıklandı. Ancak bir Kremlin sözcüsü Fransız Haber Ajansı AFP’ye, bu açıklamayı yalandı, Medvedev’in bölgede AGİK ile işbirliği yapmaya sıcak baktığını kaydetti.

Rusya’nın askerlerini çekmemesi üzerine başta Almanya olmak üzere pekçok Avrupa Birliği ülkesi olağanüstü toplantı çağrısında bulundu. Amerikan’ın Ticaretten sorumlu sekreteri Carlos Gutierrez, daha da ileriye giderek Rusya’nın G8’den çıkarılması ve Dünya Ticaret Örgütü adaylığının askıya alınmasını önerdi. Tiflis’in yanındaki batılı devletler Rusya’nın Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü açıkça tanımasını bekliyor. Abazya ve Güney Osetya ise Rusya’nın kendi bağımsızlıklarını tanımasını talep ediyor. Rus Parlamentosu bugün bu talebi görüşecek, Avrupa Birliği ise 1 Eylül’deRusya’ya karşı nasıl bir tavır alacağını belirleyecek. Özetle Türkiye’nin de sınırının büyük bölümünü paylaştığı Karadeniz’de sular tehlikeli biçimde ısınıyor.

XS
SM
MD
LG