Erişilebilirlik

'Almanya Joe Biden'a Sevindi'


Demokrat Parti başkan adayı Barack Obama’nın yardımcısı olarak Senatör Joe Biden'ı seçmesi, Almanya’da olumlu karşılandı. Başkanlık yarışının çok yakından izlendiği Almanya’da siyasetçiler Biden’ın Obama’nın seçilme şansını arttıracağını savunuyor.

24 Temmuz’da geldiği Almanya'nın başkenti Berlin’de ABD Başkanı gibi karşılanan ve kentin Zafer Anıtı'nın önünde toplanan yaklaşık 200 bin kişiye hitaben bir konuşma yapan Barack Obama’nın başkan yardımcısı adayı olarak senatör Joe Biden'i seçmesi Alman siyasetçiler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Başkan George W. Bush döneminde Alman-Amerikan ilişkilerinin eski yoğunluğunu yitirmesi, hatta soğumasından rahatsız olan siyasetçiler, Obama-Biden ikilisinin ilişkileri tekrar eski boyutuna kavuşturacağını düşünüyorlar. Koalisyonun büyük ortağı Birlik Partileri CDU/CSU bile, kendi muhafazakar çizgisine rağmen, Demokrat Partili Obama’nın Başkan, Joe Biden’ın da yardımcısı olması durumunda, ticari ve siyasi alanlarda iki ülke arasındaki iletişimin ve birlikte hareket alanının genişleyeceği düşüncesinde. Nitekim Birlik Partileri’nin dış politika uzmanı Eckart von Klaeden, Biden’ı ‘olağanüstü iyi bir seçim’ olarak tanımladı ve Obama’nın bu kararıyla, dış politika alanındaki deneyim eksikliğini kapatacağını söyledi. Sosyal Demokrat Parti SPD’nin dış politika uzmanı Gert Weisskirchen, Biden’in seçiminin Obama’nın hedeflediği yeni Amerikan dış politikasının işareti olduğunu söylerken, Washington’un en deneyimli siyasetçilerinden biri olarak tanımladığı adayın eski Amerikan Savunma Bakanı Donald Rumsfeld gibi Batılı müttefikleri kıracak açıklamalar yapmayacağına emin olduğunu da belirtti. Sol Parti’den Federal Parlamento milletvekili Sevim Dağdelen ise, Obama Biden ikilisinin seçimleri kazanması durumunda, Amerika’nın Almanya’dan beklentilerinin daha da artacağını savunuyor.Dağdelen, Biden’ın Almanya ve Avrupa’da Amerikan senatörleri ile bağlantılı var olan önyargıları yıkabilecek, Avrupai standartlara daha yakın bir siyasetçi olduğu görüşünde.

Öte yandan Obama’nın adaylığını destekleyen ve seçim kampanyasını çok yakından izleyen ve gelecek yılki Almanya seçimleri için örnek almaya çalışan Sosyal Demokrat Parti SPD, Demokrat Parti’nin kongresine geniş bir heyetle katılıyor. Kongreye katılmak üzere SPD Genel Sekreteri Hubertus Heil ile çok sayıda milletvekili Colorado eyaletindeki Denver’e hareket etti. Barack Obama’nın başkanlığı kazanması durumunda, SPD’nin de gelecek yılki federal seçimde Obama’nın ‘yes, we can’ (evet, başarabiliriz) sloganını kullanacağı belirtiliyor.



İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG