Erişilebilirlik

Joe Biden'a Düşen Önemli Görev


Demokrat Parti Başkan Adayı Barack Obama seçime birlikte katılacağı başkan yardımcısı adayının adını, adaylığının resmen onaylanacağı parti kurultayının başlamasına iki gün kala açıkladı. Demokrat adayın kendisine yardımcı olarak seçtiği Delaware Senatörü Joe Biden, Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun başkanı.

Yardımcısını belirlemek, bir başkan adayının seçimden önce yaptığı en önemli iş. Başkan adayının yapacağı tercih, seçildiği taktirde ülkeyi nasıl yöneteceği hakkında önemli ip uçları veriyor. Obama’nın kampanya yöneticilerinden Robert Gibbs, Senatör Biden’in, bir başkan yardımcısından beklenen en önemli görevi yerine getirebilecek bir isim olduğunu söylüyor. Bu önemli görev, başkanın iş yapamaz duruma düşmesi halinde, onun yerine ülkeyi yönetmek:

“Senatör Biden çok büyük bir dış politika deneyimine sahip. Obama’nın seçim kampanyasının yöneticileri olarak biz, Biden’ı başkana bir şey olduğu taktirde ülkeyi yönetecek muhakemeye sahip olduğu, ve başkana, çok iyi akıl verebilecek bir kişi olduğu için istedik. Çok doğru bir tercih yaptığımıza inanıyoruz. Nereden geldiğini unutmamış ve ülkeyi yeniden yapılandıracak birisini bulduk.”

Kamuoyu yoklamaları, seçmenlerin Obama’yı, statükoyu kıracak ve değişimi getirecek bir aday olarak gördüğünü gösteriyor. Yoklamalar, seçmenin, Obama’nın rakibi Cumhuriyetçi başkan adayı John McCain’i ise, özellikle dış politikada daha fazla deneyim sahibi ve baş komutan olarak görev yapmaya daha yatkın bir aday olarak gördüğünü ortaya koyuyor.

Yorumcular, otuz yılı aşkın bir süredir senatör olan Biden’in, Obama’nın, yönetimde yeterli deneyime sahip olmadığı yönündeki zayıflığını kapatacağını belirtiyor. Ancak Biden, Obama’nın en çok kullandığı 'Washington’a değişim getirme' iddiasını da, bir anlamda gölgeliyor. Bu çerçevede McCain cephesi, ön seçimlerin ilk günlerinde, Biden’in, Obama’yı başkan olmak için yeterli deneyime sahip olmamakla eleştiren sözlerini, derhal televizyon reklamlarında işlemeye başladı. Daha önce bir kez başkan adayı olmayı deneyen Biden bu kez de başkanlık için adaylığını koymuş, fakat ön seçimlerde partililerden yeterli desteği alamayarak çekilmişti. McCain tarafı Obama’yı, ön seçimlerin sonuna kadar kendisiyle rekabet eden başkan adaylarından Hillary Clinton’u yardımcılığına seçmediği için de eleştiriyor. Eski New York Belediye Başkanı, Cumhuriyetçi Rudi Giulianı ABC televizyonunda bu noktaya işaret etti:

“Senatör Obama’nın bu tercihi gücünden ziyade zayıflığına dayanıyor. Kuvvete dayanan bir tercih, kuşkusuz Hillary Clinton olurdu. Clinton, ayrıca, doğru bir tercih de olurdu. Parti içi ön seçimlerde oyların yüzde 50’sini Obama, yüzde 50’sini de Hillary Clinton almıştı.”

Son kamuoyu yoklamaları ön seçimlerde Clinton’a oy veren her beş partiliden birinin, “seçimde Cumhuriyetçiler’in başkan adayı John McCain’e oy vereceğim,” dediğini gösteriyor. Hillary Clinton’un, kendisine destek veren partililerden, Demokrat partinin başkan adayı Barack Obama’yı desteklemelerini isteyen sayısız çağrısına rağmen, bu sonuç ortaya çıkıyor.

Demokratlar’ın, uzun ve kırıcı geçen bir ön seçim sürecinden sonra yeni başkan adayının arkasında toplanıp toplanmayacağı bugün başlayan parti kurultayında ortaya çıkacak. Cumhuriyetçi partinin kurultayı ise gelecek hafta. Cumhuriyetçi parti başkan adayı John McCain, yardımcısını, Demokratlar’ın kurultayının sona ermesinden bir gün sonra, Cuma günü açıklayacağını söylüyor.

XS
SM
MD
LG