Erişilebilirlik

22 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Amerika'nın ünlü yayınevi Random House'un Hazreti Muhammed'in eşi Ayşe ile ilişkisini anlatan Medine'nin İncisi adlı kitabı basmaktan vazgeçme kararını eleştiriyor. Gazete, özgür ve canlı bir kültür dünyasının riskleri göze alması gerektiğini savunuyor:

Eleştirmenlerin kitabın bütün Müslümanları değil sadece bazı Müslümanları incitebileceğini ve sadece küçük, radikal bir kesimin şiddet eyleminde bulunabileceğini söylemesine rağmen, Random House yayınevi tarihinde ilk kez teslim oldu. Şimdi bu zaferinden güç ve cesaret alan bu küçük radikal grup, uzun süre ortalıkta egemenliğini sürdürecektir. Önde gelen kültür kurumları, bu şiddet yanlısı grubun en değerli özgürlüklerimizi elimizden almaması için bu gidişe karşı çıkmalıdır.

Christian Science Monitor Çin'in Pekin Olimpiyatları boyunca dünyanın saygısını kazanmak için her türlü çabayı harcadığını belirtiyor. Ancak gazete, Çin yönetiminin oyunlar sırasında protesto gösterisi yapmak isteyen iki yaşlı kadını tutuklayarak gerçek yüzünü gösterdiğini vurguluyor:

Bütün dünya 2008 olimpiyatlarını Çinli atletlerin başarısı ve muhteşem stadyumlarıyla hatırlayacak. Ancak Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin olimpiyatlar sayesinde Çin'de insan haklarının gelişeceği konusundaki umudu gerçekleşmedi. Olimpiyatlar, Çin'in dünyaya açılma partisi olarak düşünülmüştü. Bunun yerine Komünist Parti'nin gerçek yüzünü ortaya çıkarmaya yaradı:

USA Today hem Cumhuriyetçi aday John McCain'in hem de Demokrat aday Barack Obama'nın siyasette lobi şirketlerinin ve özel çıkar gruplarının etkisini ortadan kaldırma iddiasıyla yola çıktığını hatırlatıyor. Ancak gazete, 100 milyon dolara mal olacak parti kurultaylarının bu gruplar tarafından finanse edileceğini kaydediyor:

Üç büyük sendikanın yanı sıra iletişim, sağlık, enerji ve bankacılık gibi hepsi de vergi indirimleri, sübvansiyonlar ve düzenleme yasalarıyla yakından ilgili sektörlerden çeşitli şirketler parti kurultaylarına büyük bağışlar yapıyor. Üstelik bu bağışlar vergiden düşülebiliyor. Bu bağışlar sayesinde söz konusu çıkar grupları kurultay salonunda sıradan insanların ulaşamayacağı kişilere ulaşabiliyor, brifingler alabiliyor ve özel görüşmeler yapabiliyor. Böylece, savundukları düşünceleri muhataplarına iletebiliyor. Çıkar gruplarının suiistimallerini önlemek için yüz yıl önce başlatılan ilk çabalara rağmen, işler hala eskisi gibi yürüyor:

New York Times Kolombiya'da devlet başkanı Alvaro Uribe'ye anayasayı değiştirerek üçüncü kez seçilme çabasından vazgeçmesi çağrısında bulunuyor. Venezeula, Bolivya ve Ekvador liderlerinin de benzer girişimlerde bulunduğunu hatırlatan gazete, bu çabaların demokrasiye zarar verdiğini savunuyor:

Latin Amerika'nın ne kadar popüler ve yenilmez olsalar da güçlü adamalara değil, güçlü kurumlarla desteklenen bir demokrasiye ihtiyacı var. Uribe, bir an önce başkanlıkta son dönemini geçirdiğini açıklamalıdır. Eğer anayasayı değiştirerek iktidarda kalırsa, Kolombiya demokrasisi için vazgeçilmez öneme sahip olan güçler dengesini ortadan kaldırmış olacaktır.

XS
SM
MD
LG