Erişilebilirlik

Rusya'dan Tampon Bölgeye  500 Asker


Rusya dışişleri bakanı Sergey Lavrov , Gürcistan’da kurulacak tampon bölgede 500 Rus askerinin görev yapacağını açıkladı.

Lavrov, bu açıklamayı yaparken, görgütanıkları bazı Rus zırhlı araçlarının Güney Osetya içine çekilmeye başladığını bildirdi.

Moskova, ateşkes anlaşması uyarınca tüm kuvvetlerini Cuma gününe kadar Gürcistan’dan çekme sözü vermişti.

Lavrov, Güney Osetya’da ne kadar Rus askeri kalacağını açıklamadı. Ancak Genelkurmay Başkan yardımcısı Orgeneral Anatoly Nagovitsin, Gürcistan’ın barışgücü anlaşmalarını ihlal ettiğini , bu nedenle Gürcü kuvvetlerinin Güney Osetya ve tampon bölgeye sokulmayacağını söyledi.

Orgeneral Anatoly Nogovitsyn, Gürcistan’ın, savaşın başında, bölgedeki askeri birliklerini Güney Osetya’nın başkenti Şikanvili’yi ele geçirmek için kullanmakla barış gücü anlaşmasını ihlal etmiş olduğunu ileri sürdü. Rus komutana göre, ihlal nedeniyle Gürcistan ordusu bölgedeki asker bulundurma hakkını yitirmiş oldu. Tiflis hükümeti ise saldırgan tarafın Rusya olduğunu, dolayısıyla Rus askerlerinin aynı zamanda barış gücü olarak görev yapamayacağını savundu.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Şota Utuiaşvili, Amerika’nın Sesi Radyosu’na verdiği demeçte, Güney Osetya çevresindeki tampon bölgenin sınırlarının belirsiz olduğunu söyledi ve Kremlin’i oyun oynamakla suçladı. Gürcü yetkili Rusların, gündüzleri askerlerini, yabancı gazetecilerin önünde geri çektiğini; geceleri ise aynı birliklerin eski yerlerine döndüğünü iddia etti.

Sözcü Şota Utuiaşvili, Başkent Tiflis’i Gori’ye bağlayan anayolun hâlâ Rusların kontrolünde olduğunu ve bunun sadece Gürcistan değil ithalatının önemli bir bölümünü Karadeniz üzerinden yapan Ermenistan’a da ağır zarar verdiğini söyledi. Bu arada Şikanvili ile, 90’lı yılların başlarında Güney Osetya’yla birlikte Gürcistan’dan ayrılan Abhazya’nın başkenti Sohumkale’de bağımsızlık yanlısı gösteriler yapıldı. İki bölgenin bağımsızlık ilanını şimdiye kadar hiç bir ülke tanımadı ancak bu durumun yakın bir zamanda değişmesi mümkün.

Haberlere göre Rus parlamentosu Abhazya’nın bağımsız bir devlet olarak tanınmasından yana. Konu önümüzdeki günlerde Parlamentonun alt kanadı Duma’da ele alınacak. Abhazya Cumhurbaşkanı Sergey Bagapiş Rusya’nın ülkesinin bağımsızlığını tanıyacağından umutlu.

Abhazya Cumhurbaşkanı, Rusya’nın doğru kararı alacağından emin olduğunu söylüyor ve devamla “şu an bizim için en önemli şey Rusya’nın tutumu olacaktır!” diyor. Tiflis hükümetine
göre, Şikanvili ve Sohumkale’deki bağımsızlık yanlısı gösteriler Rus hükümetinin zoruyla yapılıyor. Bu arada Rusya’da yapılan bir araştırmaya göre, halkın yüzde 49’u, bunalımdan Amerika’nın Kafkaslar’da nüfuzunu artırmaya çalışmasını sorumlu tutuyor. Görüşleri alınan kişilerin sadece yüzde 32’si savaştan Gürcistan’ın sorumlu olduğu görüşünde.

XS
SM
MD
LG