Erişilebilirlik

Rice: 'Irak ile Anlaşma Yakın'


Amerikalı yetkililer, Irak'taki Amerikan askerlerinin geri çekilmesiyle ilgili olarak Iraklı yetkililerle anlaşmak üzere olduklarını açıkladı. Ancak hali hazırda bir anlaşmaya varıldığı haberlerini yalanlanıyor.

Iraklı yetkililerle anlaşma yapıldığı yolundaki haberleri ilk yalanlayan Bağdat'a giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice oldu. Rice, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, iki tarafında da askerlerin çekilmesini öngören bir takvim olması konusunda hem fikir olduklarını söyledi. Bakan Rice geri çekilme takviminin ülkedeki güvenlik durumuna bağlı olacağını da sözlerine ekledi.

Taraflar arasında nihai karara bağlanmayı bekleyen bir diğer konu da Irak'taki Amerikan askerleri ve Amerikan ordusu için çalışan taşeron firmalar ve sivil personelin yasal dokunulmazlığı.

Pentagon sözcüsü Bryan Whitman konuyla ilgili ayrıntılı bilgi vermekten kaçındı.
Konu üzerinde ilerleme sağlandığını belirtmekle yetinen sözcü, anlaşmanın yakın olduğunu ancak hala üzerinde çalışılması gereken noktalar bulunduğunu söyledi. "Şu aşamada bir anlaşmaya vardığımız söylemek erken olur" diyen Whitman, konunun akıbetinin Dışişleri Bakanı Rice'in Bağdat'taki görüşmelerinin seyrine bağlı olacağını vurguladı.

Başkan Bush'un tatilini geçirdiği Teksas'ta ise Beyaz Saray Sözcüsü Gordon Johndroe düzgün bir anlaşmaya varmanın çabuk bir anlaşmadan daha önemli olduğunu söyledi. Beyaz Saray sözcüsü, görüşmelerin Irak'taki güvenlik durumuna ve ne kadar Amerikan askerinin geri çekileceğine bağlı olduğunu söyledi. Başkan Bush ve tüm Amerikalıların askerlerin geri geldiğini görmek istediğini belirten Gordon Johndroe "Ama öncelikle Irak'taki görev tamamlanmalı, daha fazla güvenlik, siyasi gelişim ve ekonomik refah sağlanmalıdır" dedi.

Amerikan ve Iraklı müzakereciler iki ayrı anlaşma üzerinde çalışıyor. Biri BM Güvenlik Konseyi kararı sene sonunda zaman aşımına uğradıktan sonra Amerikan askerlerinin yürüttüğü operasyonların idaresinin kime geçeceği hakkında. Öteki ise Amerikan–Irak güvenlik ilişkisinin tanımlanmasıyla ilgili. Yetkililer ilk anlaşmanın yıl sonuna kadar iki hükümet tarafından onaylanmaması halinde Güvenlik Konseyi otoritesinin uzatılabileceği görüşünde.

Öte yandan, yapılacak anlaşmaların yeni seçilecek Amerikan başkanının karar seçeneklerini kısıtlamasından endişe ediliyor. Ancak yetkililer üzerinde görüşülen anlaşmaların sadece bir yasal çerçeve oluşturacağını ve yeni başkanı Irak'ta asker bulundurmaya mecbur bırakmayacağını belirtiyor.

XS
SM
MD
LG