Erişilebilirlik

Fransa'da Resmi Cenaze Töreni


Fransa, Afganistan'da kaybettiği 10 askeri için resmi cenaze töreni düzenledi. Ülkede bir taraftan ölen 10 askerin yası tutulurken, diğer yandan da "El Kaide değil NATO güçleri yanlışlıkla vurdu" iddiaları sorgulanıyor. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, cenaze töreninde "Afganistan'da kaybetme hakkımız yok" mesajını verdi ve 10 askere tek tek "Onur nişanı" verdi. Sarkozy, "El kaide öldürmedi" iddialarına "Utanmıyor musunuz bunları söylemeye" diye öfkeli yanıt verirken, Savunma Bakanı "Elimizde buna benzer bilgiler yok" dedi. Şimdi Fransa ve diğer NATO ülkeleri Afganistan'da uygulanan politikaları yeniden gözden geçirmeye başladı.

Geçtiğimiz Salı günü Kabil'e 50 kilometre uzaklıkta El Kaide güçlerinin tuzağına düşerek yaşamını yitiren 10 Fransız askeri için bugün askeri törenlerin yapıldığı en üst kurum olan İnvalid'de resmi cenaze töreni düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Başbakan François Fillon, bakanlar, yetkililer ve asker aileleri katıldı. İnvalid içindeki Kilise'deki dini törenin ardından, cenaze töreni, İkinci dünya savaşında yaşamını yitiren askerlerin de geçtiği İnvalid bahçesindeki meydanda devam etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, cenaze töreninde yaptığı konuşmada, Afganistan'da yaşamını yitiren 10 askerin acısını her Fransızın hissettiğini belirterek, "Bugün Fransızlar için yas günüdür. Bugün birleşme zamanı gelmiştir" dedi. Bir Devlet Başkanı'nın insanların hayatına son verebilecek kararlar almasının sorumluluğunu tek başına kaldırmasının zorluğuna dikkat çeken Sarkozy, baştan sona duygusal bir tonda yaptığı konuşmasında, "Sorumluluğumu biliyorum ve sorumluluğu üzerime alıyorum" dedi. Sarkozy, Afganistan'da NATO birliklerindeki Fransız varlığı için de "Orada kaybetme, değerlerimizi savunmayı reddetmeye, barbarların zafer kazanmasına izin vermeye hakkımız yok. Çünkü dünyanın başka bir ucundaki yenilginin bedeli Fransız topraklarında da ödenecektir" diye konuştu.

Sarkozy konuşmasının ardından 10 askerin bayrağa sarılı tabutlarının başına gelerek, teker teker askerlere isimleriyle hitap etti ve Cumhurbaşkanlığı onur ödülü olan Legion D'Honneur ödülü taktı. Sarkozy, ödülü askerlerin tabutları üzerindeki kırmızı küçük yastıklara bırakırken de "Gönül isterdi ki bu ödülü ayakta yakanıza takayım" dedi.

"El Kaide değil NATO birlikleri vurdu" iddiası


Fransa, bir taraftan 10 askerin yasını tutarken, diğer yandan da askerlerin belirtildiği gibi El Kaide tarafından değil, NATO helikopterleri tarafından yanlışlıkla öldürüldüğü iddiasını da tartışıyor. Kamuoyu Fransa'nın Afganistan'daki varlığının da ciddi olarak masaya yatırılmasını istiyor. Askerlerin büyük bir yanlışlık sonucu NATO güçleri tarafından öldürüldüğü iddiasını üllkenin en saygın gazetesi Le Monde ortaya atınca, iddia hızla kamuoyunda yayıldı. Sarkozy törenin ardından bütün bu iddaelara karşı açıklama bekleyen asker aileleriyle basına kapalı olarak bir araya geldi, Afganistan'da olup bitenleri ailelere aktardı.

Cenaze töreninin öncesinde Elysee Sarayı çıkışında gazetecilerin iddialara ilişkin soru bile yöneltmesine sinirlenen Sarkozy, « Utanmıyor musunuz ? Bundan terörizm kazanır, terörizm bunlardan besleniyor » dedi. Savunma Bakanı Herve Morin ise, Fransız askerlerinin NATO uçakları tarafından vurulduğuna dair bir bilgileri olmadığını söylemekle yetiniyor.

RTL Radyosu'na konuk olan Herve Morin, bütün askerlerin daha çatışma başşlamadan önce zaten öldükleri iddiasına da « böyle bir bilgileri olmadığı karşılığını verdi. İsmi açıklanmayan askeri kaynaklara dayanarak haber yapan Le Monde gazetesine göre ise 10 asker açıklandığı gibi tuzağa düşürülerek çatışmadan önce ölmedi, çatışma sırasında öldü. Bakan Morin, askerlerin ailelerinin « Bu kadar ciddi bir göreve 20 yaşından genç çocukların gönderilmesi » eleştirilerine de, « güçlü bir ordunun genç bir ordu olduğu, bölgeye gönderilen tüm askerlerin gerekli eğitim ve donımı aldıkları karşılığını verdi.

Fransa kamuoyu şimdi kendi askerlerinin bölgedeki varlığını sorguluyor. Ana muhalefet partisi lideri François Hollande'ın çağrısı üzerine Meclis Savunma Komisyonu önümüzdeki Salı günü Savunma Bakanı Morin ve Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'den olayı detayları ile dinleyerek, olaya ilişkin kuşkuları sorgulayacaklar.

Ancak NATO'nun bölgede uyguladığı politikalar yalnızca Fransa'da değil saldırının ardından bütün NATO ülkelerinde yeniden sorgulanıyor. Afganistan'ın yeniden yapılanması için verilen paralar, yeniden yapılanma çalışmaları ile askeri güçler arasındaki kopukluk, Afgan yöneticilerin karıştığı yolsuzluklar ve Afgan devletinin bütün bunlar karşısındaki uyuşukluğu uzun süredir NATO ülkelerinin de sorguladığı konulardı. Uzmanlar NATO'nun bölgede yeterince etkili bir varlık gösteremediğin ve Afganistan'da kaybetmek üzere olduğunun da altını çiziyor.

Paris muhabirimiz Arzu Çakır'ın haberini yukarıdaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.


İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG