Erişilebilirlik

Fransa'ya Taleban Şoku


Afganistan'da görevli 10 Fransız askeri, başkent Kâbil yakınlarında çıkan çatışmada öldü.

NATO yetkililerine göre, Kabil’in 50 kilometre doğusunda meydana gelen çatışmada 21 Fransız askeri de yaralandı.

Dün başlayan çatışmada, Sirobi bölgesinde devriye gezen Fransız birliğini Taleban militanlarının pusuya düşürdüğü öğrenildi. Çatışmada 13 militanın öldürüldüğü bildirildi.

Afganistan’da 1670 askeri bulunan Fransa ilk kez bu kadar ağır kayıp verdi.

Bu arada, ülkenin güneydoğusundaki Host ilinde bir Amerikan üssüne yapılan saldırıda 6 intihar eylemcisi öldürüldü.

Khost valisi Arsala Cemal, yaklaşık 30 Taleban militanının üsse saldırdığını ve öldürülenler arasında intihar eylemcilerinin cesetlerinin de bulunduğunu söyledi.

Dün aynı üssün girişinde dışında meydana gelen intihar saldırısında 10 sivil hayatını kaybetmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin askerlere moral vermek için Afganistan’a gideceği açıklandı.

Fransa, NATO’ya bağlı 10 askerinin Taleban militanları tarafından pusuya düşürülerek öldürülmesinin şokunu yaşıyor. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Savunma Bakanı Herve Morin, askerlere saygı ve kalanlara moral vermek için Afganistan’a gidiyor. Sarkozy, Fransa’nın Afganistan politikasının değişmediğini ve Fransız askerlerinin NATO çatısı altında bölgede görev yapmaya devam edeceğini belirtti.

Fransa, Afganistan’ın başkenti Kabil’in doğusuna 50 kilometre uzaklıktaki dağlık arazide, önce pusuya düşürülüp ardından da çatışmaya girerek yaşamını yitiren 10 askerin şokunu yaşıyor. Fransa Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı’nın ortak basın toplantısında doğruladığı rakamlara göre, Pazartesi gecesi Sarubi bölgesinde pusuya düşürülen Fransız askerleri, sabaha kadar Taliban militanlarıyla çatıştı. Ancak çatışma sonunda 10 Fransız askeri yaşamını yitirirken, 21’i de yaralandı.

Fransa’nın güneyinde tatilini geçiren Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, tatilini yarıda keserek şu saatlerde Afganistan’a hareket etti. Yazılı bir açıklama yaparak “Fransa ağır bir saldırıya uğramıştır,” diyen Sarkozy, Fransız askerlerine yapılan saldırının, Fransa’nın terörizm ile mücadele etme kararlılığını değiştirmeyeceğini söyledi. Ölenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Cumhurbaşkanı, “Fransa’nın hayatlarını vermek pahasına savaşan bu cesur askerlerinin yanında olduğunu göstermek için bugün Afganistan’a gidiyorum” dedi. Sarkozy, Fransa’nın NATO’daki varlığının nedenini ise, ‘demokrasi ve özgürlük için terörizmle mücadele etmek kararlığıyla’ açıkladı.

Öğleden sonra, askeri yetkililerle bir basın toplantısı düzenleyerek olaya ilişkin detay bilgiler veren Savunma Bakanı Herve Morin da, ölü ve yaralı sayısını doğruladı.

Kendisinin de Cumhurbaşkanı ile birlikte Kabil’e gideceğini belirten Morin, Sarkozy gibi Fransız savunmasının terörle mücadele etme kararlılığını dile getirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy göreve geldikten sonra ülkesinin Nato’nun askeri kanadına daha etkili döneceğini belirtmiş, Nisan ayında 700 asker daha göndererek Afganistan’daki Fransız asker sayısını 3 bine yükseltmişti. Ancak Sarkozy’nin kararını açıkladığı Budapeşte’deki NATO toplantısından bu yana Fransa en büyük askeri kaybını yaşadı. Temmuz 2008’e kadar ikinci planda görev alan Fransız askerleri 5 Ağustos’tan bu yana, Türkiye ve İtalya ile dönüşümlü olarak götürdüğü bölgedeki NATO güçlerinin yönetimini devralmıştı. 2001 yılından bu yana Afganistan’da toplam 14 Fransız askeri yaşamını yitirdi.

Bir yıldır şiddetin dozunu artıran ve NATO güçlerine de yönelen Taliban’ın saldırıları karşısında Fransız kamuoyunun önemli bir bölümü Afganistan’a asker gönderilmesine soğuk bakıyor. Zira ana muhalefet Partisi Sosyalist Parti lideri François Holland, yazılı bir açıklama yaparak NATO güçlerinin bölgedeki varlığı ve amacını tartışmak üzere Meclis ve Senato’yu acil ortak toplantıya çağıracaklarını duyurdu bile.

XS
SM
MD
LG