Erişilebilirlik

19 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Los Angeles Times Washington Enstitüsü'nden Soner Çağaptay'ın Türkiye-İran ilişkileriyle ilgili bir makalesine yer veriyor. Çağaptay, İran devlet başkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Türkiye ziyaretine değinerek, Batının Tahran'a karşı artık Ankara'ya güvenemeyeceğini savunuyor ve şöyle diyor:


"Türkiye, NATO veya Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında ilk kez Ahmedinejad'ı davet ederek Batıyla ilişkileri kopardı. Batı, artık Türkiye'yi Tahran'a karşı kararlı bir müttefik olarak göremez. Türkiye, özellikle 1979 İslam Devrimi sonrasında Batıyla birlikte hareket etmişti. Ancak, 2002 yılında AKP'nin iktidara gelmesinin ardından Türkiye ile İran arasındaki ikili ilişkiler arttı. Türkiye, eskiden müttefiklerini demokrasi, laiklik, Batı kimliği, açık toplum gibi ortak değerlere göre belirlerdi. Ahmedinejad'ın İstanbul ziyareti, aradan yıllar geçtikten sonra Batının Türkiye'yi, Türkiye'nin de ruhunu kaybettiği bir dönüm noktası olarak hatırlanacak."

Pakistan devlet başkanı Pervez Müşerref'in istifası, bugünkü Amerikan gazetelerinde manşetten duyuruluyor. New York Times Müşerref'i devirmek konusunda birlikte hareket eden koalisyon partilerinin yeni devlet başkanının seçimi ve yapısal reformlar konusunda da sorumluluk içinde hareket etmesi gerektiğini vurguluyor ve şöyle diyor:


"Şimdi ilk görev, yolsuzluklara ve diktatörlük yönetimine bulaşmamış yeni bir sivil devlet başkanı seçmektir. Bush yönetimi yedi yıl boyunca, El Kaide ve Taliban'a karşı en iyi müttefikin Müşerref olduğu düşüncesiyle onu destekledi. Ancak Müşerref bu konuda verdiği sözlerin hiç birini tutmadı. Pakistan halkı, diktatör Müşerref'e verdiği destekten dolayı Washington'a karşı büyük bir tepki içinde. Müşerref'in nihayet istifa etmesiyle artık Amerika, Pakistan'da tehlike yaratacak ölçüde göz ardı ettiği sorunların çözümüne eğilebilir."

Christian Science Monitor da Amerika'nın Müşerref sonrası Pakistan'da demokrasiyi desteklemesinin terörle mücadelede en etkin yöntem olacağını vurguluyor ve şöyle diyor:


"Pakistan'da yeni devlet başkanının yargıya güveni ve kamu hizmetlerini yeniden sağlaması, ekonomik sorunları çözmesi gerekiyor. Ordu üzerinde sivil yönetimin denetiminin de kurulması gerekiyor. Amerika, şimdi Pakistan'ın yaralarını sarmasına ve demokrasinin güçlenmesine yardımcı olmalıdır. Teröre karşı en iyi savunma budur. Soğuk Savaş döneminde de, teröre karşı savaşta da Amerika'nın en iyi müttefikleri seçilmiş yöneticiler olmuştur. Amerika'nın Pakistan'daki gelişmelere fazla müdahale etmesi sadece militanların işine yarar."


Washington Post Rusya'nın, imzaladığı ateşkes anlaşmasına rağmen Gürcistan topraklarından çekilmediğini kaydediyor. Yapılan yorumda, Rusya'nın bu tavrıyla Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü tartışılır hale getirdiği öne sürülüyor ve şöyle deniyor:

"Gürcistan'ın uzun süre dayanacak gücü yok. Uluslararası Para Fonu, Amerika ve Avrupa Birliği Gürcistan ekonomisinin baskılara karşı direnmesini sağlayabilecek katkıyı sunmalıdır. Avrupa Birliği dönem başkanı Fransa'nın cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, dün Washington Post'ta yer alan makalesinde "geri çekilme işlemi derhal tamamlanmalıdır. Benim için, bunun pazarlığı söz konusu olamaz" diye yazmıştı. Rusya, Sarkozy'nin kararlılığını sınayan bir tavır içinde."

XS
SM
MD
LG