Erişilebilirlik

Pervez Müşerref İstifa Etti


Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref istifa etti.

Televizyonda açıklama yapan Müşerref, yüce divana sevki ile ilgili devam eden tartışmaların ülkesine zarar vermemesi için, böyle bir karar aldığını söyledi.

Kararı almadan önce avukatları ve siyasi müttefikleriyle görüşmelerde bulunduğunu söyleyen Müşerref, kendisini yüce divana sevkedecek suçlamaların dayanağı olmadığını savundu.

Müşerref'in sürgüne mi gideceği yoksa Pakistan'da mı kalacağı henüz açıklık kazanmadı. Senato Başkanı Mahemmediyan Soomro, Cumhurbaşkanı vekili olarak görev yapacak.

Koalisyon partilerinin liderleri Müşerref'in açıklamasından sonra İslambad'da biraraya gelerek bundan sonra izlenecek politikayı görüştü.

Liderler, istifa etmemesi durumunda, Pervez Müşerref'i yüce divana verme önerisini yarın parlamentoya sunacaklarını bildirmişti.

Koalisyon hükümeti tarafından görevinden alınma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref istifayı seçti. İslamabad’daki başkanlık sarayından televizyonla halka hitap eden Müşerref, demokrasi düşmanı olmadığını söyledi ve muhaliflerinin kendisine haksız suçlamalar yönelttiğini ileri sürdü.

Şahsına yönelik suçlamaların ülkede istikrarsızlığa yolaçtığını belirten Cumhurbaşkanı, ülkenin çıkarlarını kendi çıkarlarının üzerinde tuttuğunu vurguladı ve krizin büyümemesi için istifa etmeye karar verdiğini açıkladı.

Orgeneral Pervez Müşerref, 1999 yılında, Navaz Şerif hükümetini yolsuzlukları önleyemediği gerekçesiyle kansız bir darbeyle devirmiş ve yönetime el koymuştu. 2001 yılında Cumhurbaşkanlığı'na seçilen Müşerref, daha sonrakiiki seçimden de galip çıktı. Pakistan’ın hem askeri hem de siyasi hayatında etkin bir rol oynayan Müşerref’in sıkıntıları geçen yıl başladı. Muhalefet Müşerref’in son seçime katılmasına karşı çıkmış ve kazanması üzerine hem Cumhurbaşkanı hem de Genel Kurmay Başkanı olamayacağını savunmuştu. Müşerref Anayasa Mahkemesi’nin aleyhinde karar vereceğini anlayınca olağanüstü hal ilan ederek mahkeme yargıçlarını görevden aldı. Cumhurbaşkanı, ülkede büyük çaplı protesto gösterilerine yolaçan bu olaydan sonra Genelkurmay başkanlığından ayrıldı ama kriz devam etti.

Anayasa Mahkemesi yargıçlarının göreve iadesi meselesi koalisyon hükümeti kurulurken ele alınan en önemli konuydu. Uzun süren pazarlıklardan sonra koalisyon ortakları Halk Partisi ve Müslüman Birliği arasında geçen hafta Cumhurbaşkanının azli konusunda görüş birliği sağlanmıştı.

Pakistan Halk Partisinden Senatör Rıza Rabbani, Müşerref’in istifasını demokrasi için büyük bir zafer olarak niteledi.

Senatör Rabbani, Pakistan tarihinde muhtemelen ilk kez halkın isteğinin Cumhurbaşkanlığı gibi güçlü bir kurumdan daha üstün çıktığını söyledi. Pakistan İslam Birliği Partisi sözcüsü İhsan İkbal de, istifanın hükümete ülkenin diğerönemli işleriyle ilgilenme imkanı vereceğini söyledi.

Müşerref’in görevden ayrılmasının ülkeye istikrar getireceğini savunan sözcü, istifa haberiyle borsada fiyatların yükseldiğine Pakistan parasının değer kazandığına dikkate çekti ve “yargıçların göreve iadesi ülkeye barış ve istikrar getirecektir” dedi.

Müşerref görevinden istifa etse de azil sürecinin devam etmesi mümkün. Bazı politikacılar Müşerref'in vatana ihanet suçlamasıyla yargılanmasını istiyor.

Pakistan Anayasası, yeni Cumhurbaşkanının, Meclisin iki kanadı ve dört eyalet meclisi tarafından 30 gün içinde seçilmesini öngörüyor.


XS
SM
MD
LG