Erişilebilirlik

Dönerin Avrupa'daki Başarısı


Türk döner sektörü AB ülkelerinde yılda 4 milyar 200 milyon Euroluk bir ciro yapıyor. Üzerinde zaman zaman bozuk et skandalı gibi kara bulutlar dolaşsa da, hiçbir şey döneri tahtından indiremiyor. Nitekim Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre, ayaküstü yemek yiyen Almanların yüzde 34'ü döneri tercih ediyor. Peki döner Avrupa'ya nasıl girdi. Türkiye'de dönen bu lezzet yumağını buraya getirmek ilk kimin aklına geldi?

Döner Avrupa'nın, başta da Almanya'nın vazgeçilmez fastfood yiyecekleri arasında. Türkiye'de göremeyeceğiniz çoklukta döner büfeleri; yani 'imbiss'ler ülkenin en ufak yerleşim yerine kadar açıldı ve iyi de işliyor. Gittikçe büyüyen sektör Almanya'da hatırı sayılır bir istihdam sağlamaya ve ciro yapmaya başladı. Öyle ki Almanya'da günde 400 ton döner satılıyor.

AB ülkelerinde ise döner sektöründen doğrudan yada dolaylı olarak pay alan insan sayısı 300 bine yakın. Bu başarı hikayesinin babası ise Berlinli Kadir Nurman. 1971 yılında Berlin'de açtığı büfesinin Türkiye dışında açılan ilk dönerci olduğunu belirten Nurman, daha o zamanlar dönerin zaferine inandığını anlatıyor. İster dürüm ister ekmek içi, ister soslu ister sossuz, soğanlı domatesli salatalı salatasız.... Döner Almanya'da insanların ayaküstü atıştırmalarında ilk akıllarına gelen gıda. Kadir Nurman, aradan geçen 37 yılda dönerin beklentilerinin çok üzerinde bir yol katettiğini, sadece Almanya değil, tüm Avrupa'yı fethettiğini söylüyor ve döner sektörünün geleceği daha da parlak diyor. Dönerin Türkiye'den binlerce kilometre uzakta Berlin'de başlıyan dünya yolculuğunda, bu lezzet yumağını tadanlara afiyet olsun demek kalıyor geriye.

XS
SM
MD
LG