Erişilebilirlik

15 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Avrupa ülkelerinin Rusya’nın Gürcistan’a saldırısı konusunda görüş ayrılığına düştüğünü belirtiyor. Gazete, Moskova’ya karşı alınacak tavır konusunda Amerika’nın liderliği üstlenmesi gerektiğini savunuyor:

"Dışişleri bakanı Condoleezza Rice, Fransa ve Gürcistan ziyaretine başlamadan önce yaptığı açıklamada, Moskova’nın sorumluluk gerektiren uluslararası örgütlere üyeliğini riske attığını söyledi. Rice, açıkça dile getirmese de\ Rusya’yı Gürcistan’dan çıkarmak için Moskova’nın G-8 üyeliğinin ve Rusya-NATO Konseyi’nin askıya alınması, Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü üyeliğinin engellenmesi ve Rusya’da yapılacak olan 2014 kış olimpiyatlarının boykot edilmesi seçenekleri üzerinde duruluyor. Şu ana kadar fazla ciddiye alınmayan bir başka seçenek ise Avrupa’nın Rusya üzerindeki ekonomik ağırlığı. Yani, Avrupa seçeneksizlik değil, iradesizlik sorunu yaşıyor. Müttefiklerin ortak davranışı, Amerika’nın liderliğini gerektiriyor."

Boston Globe Rusya başbakanı Vladimir Putin’in eski Sovyet Cumhuriyetlerini kendi egemenliği altına almakta kararlı olduğunu belirtiyor. Gazete Rusya’nın Gürcistan’a girmesinin olası etkilerini de şöyle sıralıyor:

"Şimdi Ukrayna’nın, Rusya’nın Karadeniz filosunun önemli tesislere sahip olduğu Kırım yarımadası için endişelenmesini gerektiren önemli bir durum ortaya çıktı. Rusya’nın Avrupa’ya doğalgaz sevkıyatındaki tekelini kıracak olan ve Gürcistan’dan geçmesi planlanan doğalgaz boru hattına yatırım yapmayı planlayanlar, korkuları nedeniyle bu planlarından vazgeçebilir. İran’ın nükleer silah sahibi olmasını önlemek için Rusya’yla işbirliği yapma planları suya düşebilir. Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı izleyeceği politikalar konusundaki görüş ayrılıkları daha da derinleşebilir. Batılı demokratik ülkelerin, yeniden bir Soğuk Savaş atmosferi yaratmadan, Putin’e karşı çok net kırmızı çizgiler belirlemesi gerekiyor."

New York Times Bolivya’da devlet başkanı Eva Morales ile muhalefete bağlı valilerin göreve devam edip etmemesi konusunda yapılan referandumun ardından ülkedeki siyasi gerginliğin arttığına dikkat çekiyor. Gazete, Morales’in yetkilerini daha da artırma girişiminin ülkeye zarar vereceği uyarısında bulunuyor:

"Morales ve rakipleri, söylemlerini yumuşatarak bir çözüm yolu bulmaya çalışmalıdır. Bunun ilk adımı Seçim Kurulu’na ve Anayasa Mahkemesi’ne tarafsız yargıçlar atanması, anayasa değişikliğinin yöntemi üzerinde uzlaşılması gibi şeffaf ve adil siyasi kurallar belirlenmesi olmalıdır. Eğer taraflar kendi aralarında bir çözüm bulamazsa, Amerikan Devletleri Örgütü’nden yardım isteyebilirler. Tüm taraflar bir siyasi süreç üzerinde uzlaşamazsa, Bolivya olumsuz sonuçlara yol açacak kalıcı bir siyasi krize sürüklenecektir."

Washington Post Kongre’nin kaçak göçle ilgili düzenleme yapmakta başarısız olması nedeniyle, Bush yönetiminin kaçak yabancılara karşı polisiye önlemleri artırdığını kaydediyor. Amerika’da 8 milyon kaçak yabancının çalıştığını hatırlatan gazete, bu sorunun polisiye yöntemlerle çözülemeyeceğini vurguluyor:

"Ekonomideki krize rağmen, hala vasıfsız işgücüne yönelik büyük bir talep var ve bu talep Amerikan vatandaşları tarafından karşılanamıyor. Ekonomik durum düzeldiğinde bu talep daha da artacaktır. Sorunu çözmek için, öncelikli olarak vasıfız işgücüne yönelik bu talebin farkına varmak ve Amerika’daki işgücünün % 5’inin kaçak yabancılardan oluştuğunu kavramak gerekiyor. Bu nedenle geçici istihdam vizesinin sayısını artırmak, işverenlerin iş başvurusunda bulunanların hukuki durumunu daha iyi denetleyebilecekleri bir sistem kurmak ve kaçak işçileri sistem içine çekecek, hatta onlara vatandaşlık sağlayacak bir yöntem bulmak gerekiyor."

XS
SM
MD
LG