Erişilebilirlik

Ahmedinejad’tan Türkiye’ye Sıcak Mesaj


İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad Türkiye ile enerji anlaşmalarının en kısa zamanda imzalanacağını söyledi. Ziyaretinin ikinci gününde basın mensuplarıyla bir araya gelen Ahmedinejad, Amerika ve İsrail’i ağır bir dille eleştirdi.

Ahmedinejad ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül daha sonra basına kapalı yapılan Türk-İran İş Konseyi toplantısına katıldı. Türk işadamlarıyla görüşmesinin olumlu geçtiğini belirten Ahmedinejad, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 4 yıl içinde 10 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkarmayı istediklerini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı çalışma ziyaretinin ikinci gününde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la da görüştü.

Tarihi Sultanahmet Camii’nde Cuma namazı kılan Ahmedinejad, bölgesinde Avrupa ile köprü kuran Türkiye’nin AB’ye alınması gerektiğini söyledi. Ahmedinejad, Türk halkını çok sevdiğini, ülkesi ile Türkiye arasındaki işbirliğini geliştirmeye de kararlı olduğunu dile getirdi. Ziyareti nedeniyle alınan yoğun güvenlik önlemleri yüzünden İstanbul halkının tam bir trafik işkencesi yaşamasına neden olan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, düzenlediği basın toplantısıyla Türk halkından özür diledi. Ahmedinejad, Türk ve İranlı işadamlarının katılımıyla yapılan ekonomi toplantısının ardından, ziyareti ve dünyadaki gelişmelerle ilgili düşüncelerini gazetecilere açıkladı.

Yoğun güvenlik önlemlerinin ‘siyonist teröristler’ olarak adlandırdığı ülkeler tarafından İstanbul’da patlatılan bombalardan ötürü alındığını belirten Ahmedinejad, aslında bu önlemler olmaksızın kendisinin halkın arasına karışmak istediğini anlattı. İstanbul’da Cuma namazı kılma şansı elde ettiği için ‘çok mutlu’ olduğunu söyleyen Ahmedinejad, “Türk halkına çok güveniyorum. Türkiye’yi ve Türk halkını çok seviyorum” dedi.

Siyaset ve ibadet

Sultanahmet Camii’nde namaz kılmasının Türk halkına duyduğu yakınlığın, ‘siyaset ve ibadetin yan yana olduğunun’ bir göstergesi olduğunu anlatan Ahmedinejad, Türkiye için “Bölgenin güvenli köprüsüdür. Dostumuzdur ve ilerlemelidir” ifadesini kullandı. Gürcistan başta olmak üzere dünyada yaşanan çatışmalara da değinen Ahmedinejad, bu çatışmaların sorumlusunun Amerika olduğunu öne sürdü. Amerika’nın özellikle Irak’ta ‘saldırgan’ politika izlediğini iddia eden Ahmedinejad, toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini sağlamış bir Irak için Amerika’nın bölgeden çekilmesi gerektiğini savundu. Ahmedinejad, Ortadoğu’da İsrail ile Filistin arasında yaşanan çatışmaların durması için de bölgede ideal düzen için eşit koşullarda referandum yapılması gerektiğine ilişkin önerisini yineledi.

Ahmedinejad, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan’la da görüşerek Türkiye’deki temaslarını tamamladı. Erdoğan ile Babacan’dan, nükleer program konusunda Batı’nın sunduğu teşvik paketinde uzlaşma telkini alan Ahmedinejad, Batı’yla diyaloga ‘sonuna kadar’ açık, nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla kullanmakta da kararlı oldukları mesajı verdi.

XS
SM
MD
LG