Erişilebilirlik

12 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Gürcistan'ın Rusya'yla çatışmalara son verecek ateşkesi kabul ettiğini hatırlatıyor ancak Rusya'nın hala saldırgan bir tutum içinde olduğunu belirtiyor. Gazete, Batıyı Rusya'ya karşı ortak tavır almaya çağırıyor ve şöyle diyor:

Fransa'nın ateşkes sağlama çabası da dahil olmak üzere sürdürülen diplomatik çabaları destekliyoruz. Her ülke, işgal ve ilhakın kabul edilemez davranışlar olduğunu açıkça dile getirmeli, Rusya'ya Gürcistan topraklarını işgale devam ederse uzun vadeli ve yıkıcı sonuçlarla karşılaşacağını, askeri operasyonu genişletirse bu sonuçların daha da yıkıcı olacağını net bir şekilde ifade etmelidir. Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya gibi ülkelerle NATO'nun ortak savunma planları geliştirilmelidir. Kış Olimpiyatlarının Gürcistan sınırı yakınlarındaki bir Rus şehrinde yapılması düşüncesi yeniden değerlendirilmelidir. Avrupa'nın Rus petrolüne ve doğalgazına bağımlılık konusundaki vurdumduymazlığı aşılmalıdır.

New York Times Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin Güney Osetya'ya asker göndererek büyük bir hata yaptığını ve Rusya'nın tuzağına düştüğünü yazıyor. Ancak gazete Rusya'nın Gürcistan'ı işgal etmesinin hiçbir haklı tarafı olmadığını da vurguluyor ve şöyle diyor:

Rusya'nın yeni devlet başkanı Dimitri Medvedev'in savaşa girmesini sağlayan başbakan Vladimir Putin, baskı ve zor kullanarak Sovyetler Birliği'nin eski nüfuz alanlarında mümkün olduğunca etkili olmakta kararlı görünüyor. NATO üyesi olmak isteyen Batı yanlısı Saakaşvili, bu tavırlarıyla Putin'in tepkisini çekti. Ancak Gürcistan'a yönelik saldırının asıl amacı, Ukrayna'nın NATO üyeliğinden vazgeçmesini sağlamak ve Rusya'nın çizdiği yolda yürümeyen komşu ülkelere ve eski uydu devletlere gözdağı vermektir. Amerika ve Avrupalı müttefikleri, böyle bir saldırganlığın hoş görülmeyeceğini Putin'e çok net bir biçimde ifade etmelidir.

Washington Times, Rusya'nın Gürcistan'a girerek Orta Asya'nın petrol ve doğalgaz dağıtım hattında daha etkin bir rol oynamak istediğini savunuyor. Haberde, Rusya'nın özellikle Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattını hedef aldığı iddia ediliyor ve şöyle deniyor:

Rusya'nın Gürcistan'a yönelik saldırısı şu anda gündemde olan üç büyük boru hattı projesinin geleceğini de tehlikeye attı. Bunlardan biri Kazakistan petrolünü Bakü'ye, oradan da Ceyhan'a taşıyacak olan Trans-Kafkasya petrol boru hattı. İkincisi Türkmenistan doğalgazını Bakü'ye taşıyacak olan Trans-Kafkasya doğalgaz hattı, üçüncüsü ise doğalgazı Türkiye'den Bulgaristan, Romanya ve Macaristan üzerinden Avusturya'ya taşıyacak olan Nabuko doğalgaz hattı. Böylesine kırılgan bir bölgede boru hattı projelerine milyarlarca dolarlık yatırım yapılmasını sağlamak artık daha da zor hale geldiği için Rusya'nın Gürcistan'a yönelik saldırısı Avrupa'nın enerji kaynaklarını çeşitlendirme çabalarına da vurulmuş bir darbedir.

Christian Science Monitor biyoyakıt üretimine verilen teşviklerin, gıda fiyatlarında büyük artışlara neden olduğu hatırlatıyor. Gazete bu durumun bütün dünyada ciddi sorunlara yol açtığını kaydediyor ve biyoyakıt çılgınlığına son verilmesi çağrısında bulunuyor. Makalenin devamı şöyle:

Biyoyakıtlar, benzine göre üçte bir oranında enerjiye sahip, yakıt verimliliği daha düşük ve birçok otomobilin motoruna zarar veriyor. Buna rağmen Aralık ayında Kongrenin onayladığı yasayla rafinerilerin bu yıl 9 milyar galon biyoyakıt üretmesini, bu miktarın gelecek yıl 11 milyar galona, önümüzdeki 14 yıl içinde ise 36 milyar galona çıkmasını öngörüyor. Kongre biyoyakıtların böylesine sorumsuz bir biçimde zorunlu kılarak yeni enerji teknolojilerinin gelişimini de engelliyor. Yapılması gereken şey fosil yakıtlar üzerindeki vergileri artırmak ve sübvansiyonları azaltmaktır. Böylece, hem tasarruf sağlanacaktır hem de alternatif teknolojilerin önü açılacaktır.

XS
SM
MD
LG