Erişilebilirlik

11 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Rusya’nın Gürcistan’a karşı başlattığı saldırının asıl sorumlusunun Başbakan Vladimir Putin olduğunu öne sürüyor. Bu saldırıyla birlikte Putin’e dair oluşan bütün iyimser havanın da yerle bir olduğunu savunan gazete, Batılı ülkeleri ortak tavır almaya çağırıyor:

Batı, uzun vadede Putin’i tatlı sözlerle ve şekerle kandırılacak huysuz bir çocuk muamelesi yapmakla, Putin yönetiminin oluşturduğu jeostratejik tehdide cevap vermek arasında bir tercih yapmak zorundadır. Gürcistan ve Ukrayna gibi Rusya’nın çevresinde yer alan ülkeler, bağımsızlıklarını korumak için Batıdan yardım istediklerinde, Batılı ülkeler sempati gösterisi dışında bir şey yapmadılar. Hiç kuşku yok ki Rusya, Gürcistan’a yönelik saldırısının, Batıyı daha da korkutacağı düşüncesini taşıyor.

Christian Science Monitor da Rusya’nın Gürcistan topraklarına girerek Soğuk Savaş anlayışını yeniden canlandırdığını ve yeni bir demir perde oluşturduğunu öne sürüyor. Gazete, Rusya’nın bu saldırganlığı karşısında Batının fazla bir seçeneği bulunmadığını vurguluyor:

Rusya, ciddi bir tepkiyi hak ediyor. Ancak Batı, Rus milliyetçiliğini güçlendirecek tavırlardan da kaçınmalıdır. Rusya’nın ayrılıkçı akımları desteklemesi, başta Çeçenistan olmak üzere bazı bölgelerde ters tepebilecek bir davranıştır. Başka bir ülkenin egemenliğini ihlal eden Rusya, kendi egemenliğinin ihlal edilmesini ister mi? Bu argümanlar, Rusya’ya karşı izlenecek sabırlı bir stratejinin parçalarıdır ve bu strateji, barış karşılığında Gürcistan’ın özerk bölgelerinin feda edilmesi anlamına gelebilir. Ancak Batının uzun vadede bu Soğuk Savaşı kazanmasının en doğru yolu, bu stratejiden geçiyor.

USA Today Guantanamo’da yargı önüne çıkartılan ilk tutuklu olan Salim Hamdan davasının tartışmaları da beraberinde getirdiğini belirtiyor. Gazete, bütün eleştirilere rağmen mevcut şartlar altında askeri mahkemelerin en doğru seçenek olduğunu savunuyor:

Hamdan davasında verilen karar diğer alternatife kıyasla en doğru çözümdür. Çünkü diğer alternatif en ideal çözümü bulmak adına tartışmalara devam etmekti. 11 Eylül saldırılarının planlayıcısı olmakla suçlanan Halit Şeyh Muhammed’in yargılanmasına sıra geldiğinde, bütün dünya Amerika’nın en kanlı düşmanlarına bile adil yargılanma hakkı tanıyıp tanımadığını merakla izleyecektir. Amerika, daha şeffaf bir yargılamayla, yargıç bağımsızlığını sürdürerek bütün dünyaya adaleti sağlayabileceğini gösterebilir.

New York Times Fannie Mae ve Freddie Mac’in rekor düzeyde zarar açıkladığını hatırlatıyor, ancak Bush yönetiminin bu şirketleri kurtarma girişiminin doğru bir karar olduğunu kaydediyor. Gazete, emlak sektöründe önemli bir konuma sahip olan bu şirketlerin iflas etmesinin bütün Amerikan ekonomisine zarar vereceğini vurguluyor:

Bush yönetimi şimdi bu şirketlere doğrudan müdahale edip etmemekte kararsız. Yönetim, bu şirketlere verdiği desteğin özel girişimcilere cesaret vereceğini ve böylece gerekli finansmanın sağlanacağını umarak doğrudan müdahaleye gerek kalmayacağını düşünüyor. Ancak şirketlerin durumu kötüye gittikçe, yatırımcılar daha çekingen davranıyor ve bu da yönetimin doğrudan müdahale ihtimalini artırıyor. Böyle bir müdahale kaçınılmaz olsa bile, vergi ödeyen Amerikan vatandaşlarının çıkarları önde tutulmalıdır.

XS
SM
MD
LG